Norrlandspodden nr 54 ”Gretahatare och thailandssvenskar”

Postat

Norrlandspodden är äntligen tillbaka. Sofias bil är trasig, men det går ju tåg, så nu blev det av att ses till slut.

Sofia och Po diskuterar en bisarr del av samtiden: hatet mot Greta Thunberg. Och hur det kan komma sig att den som börjar uttrycka klimatskeptiska tankar också dras in i ett värdesystem med kraftig misogyni och rasism? Och varför tycks det vara ett värdesystem som är starkare på utanför storstäderna?

Sofia har läst nyutkomna boken ”Thailandssvenskarna” där författaren Joakim Medin wallraffar bland svenska sexturister. En övervägande del av dem kommer från landsbygden, har åsikter i linje med Sverigedemokraterna och tycker att svenska kvinnor har för höga krav på dem.

KD har börjat visa intresse för landsbygdspolitik genom att lansera ett förslag om att tillåta mer jakt på bland annat hjort, vildsvin och varg.

Tack alla ni som stöttar podden via Patreon.com/norrlandspodden

Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”

Postat

Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”

Sista avsnittet innan semestern. Batterifabriken Northvolt har fått klartecken att bygga en fabrik i Skellefteå. En mycket stor etablering i Norrland som beräknas ge jobb till ungefär 2500 personer. Sofia och Po diskuterar vad detta har för spridningseffekter för kommunen och regionen. De konstaterar att om Norrbottniabanan hade funnits så hade det blivit en stor pendlingsregion kring Skellefteå.

Po delar med sig av ett potentiellt scoop om Teslas fabrik som går på högvarv i norra Kalifornien. Vilken journalist känner sig manad att gå vidare med detta?

Svenskar reser inte så mycket på charter i år. Euron är dyr, resevanorna är satt i föränding. Det kommer förmodligen också bli många europeiska turister i Sverige i sommar.

Hur går diskussionerna inom de två grupperna Bensinupproret 2.0 (som vill sänka) och Bensinupproret 3.0 (som vill höja skatterna)?

Resebidraget tillfaller till största del storstadspendlare. Kan man börja skissa fram en ny skattereform och hur skulle bidraget kunna göras mer rättvist utifrån regionalt utbud?

Sofia och Po avslutar med att prata om böcker inom genren Norrland noir, och ger ett sommartips i form av boken Osebol av Marit Kapla – en mycket lyckad skildring av glesbygden.

Tack alla som stöttar podden via Patreon. Glad sommar!

Norrlandspodden nr 52 “Midnatt i Missenträsk”

Postat

Försommaren är här! Po har åkt till Missenträsk, och beskriver en mycket tom och vacker bilresa längs Silvervägen. Han stannade vid ett konditori mellan Junsele och Åsele, som har intakt 50-talsinredning och fantastiskt bröd. 

Sofia och Po pratar om demografins utmaningar. År 2026 kommer 10% i glesbygden vara över 80 år. Vi behöver anställa 80 000 personer i vård och omsorg de närmsta åren. Var ska vi ta dem ifrån? Var hjälper pengar om det inte finns några människor som kan arbeta?

Public service-bolagens framtid diskuteras. Kulturminister Amanda Lind har skrivit en artikel med ett förslag om hur public service ska förhålla sig till de kommersiella mediabolagen i framtiden. Men vad betyder den egentligen?

Norrlandspodden nr 51 ”Pitetåget”

Postat

Norrlandspodden tuffar vidare efter ett lyckat femårsjubileum i Umeå förra helgen. Här kommer ett fullspäckat avsnitt som avhandlar nyhetsveckan som gått.

Och vad passar bättre än att gotta sig lite i Liberalernas senaste fadäs? De lanserade i veckan en kampanj med texten att det ska vara lika lätt att boka tåg till Paris som till Piteå. Det går inga tåg till Piteå, eftersom Norrbottniabanan fortfarande inte är byggd. Och varför går det förresten så långsamt med det projektet? Po och Sofia uppehåller sig lite vid ojämlik tåginfrastruktur.

Norrländsk Sverigedemokrati. Sverigedemokraten Mark Collins har lämnat ett ovanligt förslag för att komma från SD – att en moské ska byggas i Kramfors för att motverka utflyttning från orten.

Fotbollslaget Östersund FK:s fd ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet, vilket har stukat framgångssagan om laget.

Po har varit i Sheffield och sett en musikal om bostadsområdet Park Hill, och kommer hem med inspiration. Borde inte svenska städer få sina musikaler? Håkans Göteborg, Kents Eskilstuna, Mattis Luleå och Stiftelsens Ånge. Vem blir först?

Tycker du att Norrlandspodden är viktig? Möjliggör poddens fortlevnad genom att stötta på patreon.com/norrlandspodden. Tack för ert stöd!

 

Norrlandspodden nr 50 – ”Västerbottniskt jubel!”

Postat

Fem år har gått sedan Sofia sökte upp Po och föreslog att de skulle starta en podd om Norrland ihop. Resten är, som man brukar säga, historia. När de ses på Bokveckan i Umeå för att spela in avsnitt 50 är det knökat på Gotthards innergård.

Två hängivna fans dyker upp med ett hemsnickrat Norrlandspodden-bingo som hjälper Sofia och Po att summera de fem åren som gått, och de många ämnen de återkommer till. I övrigt pratar de bland annat om den kommande nedläggningen av Arbetsförmedlingarna, och hur de kan tänkas slå mot mindre Norrländska orter, om den nordliga naturens nya roll som destination för lyxturister, om Storlien, Sorsele och om de så kallade ”sargbyggarna” i Bjurholm – händiga landsbygdsbor eller sluga populister? Sen handlar såklart diskussionen också om Umeå, om politiken och pengarullningen till gitarrmuseet.

Tack alla ni som kom, och ni som stöttar via Patreon!

Norrlandspodden nr 49 ”Hela Sverige ska växa”

Postat

Ett djuplodande avsnitt för den som vill få pejl på var den nya regeringens landsbygdspolitik innebär, och hur den (eventuellt) kommer möta landsbygdernas problem.

Den nya regeringen har samlat sin överenskommelse i det så kallade Januariavtalet. I 73 punkter formuleras sakpolitiken för den kommande mandatperioden. Under segmentet i avtalet som heter ”Hela landet ska växa” avhandlas de landsbygdspolitiska visionerna. En rad luddiga formuleringar, som å ena sidan låter som ”allt till alla”, men samtidigt inte råder bot på de egentliga problemen för landsbygden. Här krävs lite analys! Vad innebär förslagen i själva verket?

 

Norrlandspodden nr 48 ”La danse des gilets jaunes”

Postat Etiketter

Norrlandspodden öppnar verksamheten för i år, och ägnar avsnittet åt att ta lite dagspuls på de demokratiska processerna. Äntligen är en regering tillsatt. Sofia och Po går igenom ministrarna, och särskilt de nytillträdda. Tillsättningen av kulturminister Amanda Lind gav upphov till en del reaktioner, men vad handlade dessa om?

Ett annat land som också har en mittenregering, liknande vår, är Frankrike, där de gula västarna visar sitt starka missnöje, från både höger och vänster.

 

Avsnitt 47 ”Jaktbrott och oheliga allianser”

Postat Etiketter

Sofia och Po kikar lite mer på hur den politiska kartan nu ritas om på lokalpolitisk nivå efter valet, med lite extra fokus på hur det ser ut i Ånge, Sorsele och Jokkmokk. Människors förhållande till den maktfullkomliga socialdemokratin tar sig olika uttryck på riksplan och på lokalt plan.

De talar även om Karl Hedin, en av Sveriges rikaste män, entreprenör och stor ägare av skog, sågverk och butiker – och även en profilerad debattör i rovdjursfrågor och äganderätt av skogen. Nu sitter han häktad för jaktbrott och jakthäleri efter häpnadsväckande anklagelser om att ha tjuvjagat varg, lodjur och örn.

Ett långt prat om en rad augustnominerade böcker blir det också. Bland annat Magnus Västerbros ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”, som ger såväl en djuplodande skildring av hungeråren, men också viktiga paralleller till vår nutid. De har även läst Linnea Axelssons lyriska släktepos ”Aednan” om två samiska familjer som trots sin avskräckande form på 700 sidor är alldeles fantastisk.

 

Norrlandspodden 46 ”Feminism och aluminium”

Postat

Sofia och Po gör en exposé från norr till söder med fördjupningar och analyser av den senaste månadens händelser. Kiruna har fått nytt centerpartistiskt styre med den populistiske entreprenören Gunnar Selberg. Från Umeå Universitet har det kommit en omdebatterad studie om rasism och samer, i Sundsvall står aluminiumfabriken inför stora utmaningar. Och från Stockholm har det briserat en debatt om nykonservativa hemmafruideal, efter en DN-artikel av skribenten Greta Thurfjell. En debatt som på ett drastiskt vis synliggör vissa klyftor mellan stad och land.

Dessutom bjussar Po på lite skvaller om Alice Bah Kunke och Sofia berättar varför hon inte kallade sig feminist då hon var yngre.

Tycker du att Norrlandspodden är viktig? Möjliggör poddens fortlevnad genom att stötta på patreon.com/norrlandspodden. Tack för ert stöd!

Norrlandspodden 45 ”Valspecial”

Postat

Den parlamentariska situationen är i kris! Vem ska ta ”ansvar för landet”? Sofia och Po tar i alla fall sitt poddansvar och ser till att göra ett redigt långt avsnitt där de går till botten med valresultatet. Hur ser det ut på kommunalnivå i glesbygd? Vad är de stora skillnaderna mellan de lokala, regionala och riksdagsvalet? Missnöjespartier gror och regeringsfrågan är ett enda stort frågetecken.