Norrlandspodden nr 59 “Konsekvenser i krisen”

Postat

Coronakrisen har drabbat alla delar av samhället med en obönhörlig kraft. Och snabbt gick det. Nu, så här några veckor in i krisen, träffas Po och Sofia för en poddinspelning över länk för att diskutera konsekvenser i krisen. Än står vi bara i början av en stor katastrof på flera plan.

I vilka riktningar kommer samhället att förändras? Och hur kan man se krisen ur ett landsbygdsperspektiv? Innebär krisen att tjänstepersoner lär sig arbeta på distans även i framtiden?

 

Vi vill också tacka alla som stöttar podden – och påminna er som inte gör det <3 –  att klicka er in på  Patreon.com/norrlandspodden och donera. Det är tack vare ert stöd som Sofia och Po har råd att göra denna podd.

Norrlandspodden nr 58 “Tvångsförflyttningarna”

Postat

Sofia och Po följer upp förra avsnittets genomgång av Girjas-domen med att fördjupa sig i ännu en historisk dom som nyligen föll i Lycksele Tingsrätt: Vapsten vs Vapsten. Detta är den första rättstvisten av sitt slag i Sverige, och för att förstå denna avancerade kontrovers – samer emellan – krävs en rejäl djupdykning i statens tvångsförflyttningar av samer. Den infekterade konflikten mellan ditflyttade nordsamer och ursprungliga sydsamer i Vapsten har pågått i många decennier.

Som ett sätt att kontextualisera Vapsten-domen har Sofia och Po läst den nyutkomna boken “Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige” av Elin Anna Labba. Den juridiska texten i domen går att korsläsa med Labbas biografiska skildring. Vad är den historiska bakgrunden och vad kan denna dom få för konsekvenser i framtiden?

Vi fick ett mindre tekniskt problem vilket gör att ljudet hoppar lite under en minut i avsnittet. Hoppas ni kan ha överseende med det.

Vi vill också tacka alla som stöttar podden – och påminna er som inte gör det <3 – att klicka er in på  Patreon.com/norrlandspodden och donera. Det är tack vare ert stöd som Sofia och Po har råd att traggla juridiska texter.

Norrlandspodden nr 57 “Girjas”

Postat

Sofia och Po tar sig an Girjas-domen, en långdragen rättsprocess där Girjas sameby har stämt staten i tre instanser. För några veckor sedan kom domen där Högsta domstolen ger Girjas ensamrätt till jakt och fiske inom sitt område. Domen innehåller såväl en ambitiös historieskrivning och rätt radikal kritik av den svenska staten. Eftersom det är en vägledande dom kommer den att få stora konsekvenser för relationerna mellan renägande samer och icke-renägande samer i Sapmi, och sannolikt påverka svenska statens urfolkspolitik. 

 

Vad handlar processen om egentligen? För reda ut förhållandet till marken, och klargöra vad som menas med “urminnes hävd”, går rätten tillbaka ända till medeltiden.  

 

Po har varit på Jokkmokks marknad, druckit en berömd renbuljong och lyssnat till föredrag från näringslivet i Norrbotten. Sofia och Po ställer sig också frågan: hur ser rennäringens framtidsutsikter ut?

 

I fredags kom ytterligare en dom – Vapsten vs Vapsten – men då hade Sofia och Po redan spelat in detta avsnitt. De ber att få återkomma!

 

Tack alla ni som lyssnar på podden!

In på Patreon.com/norrlandspodden och donera!

Norrlandspodden nr 56 “Det är såssarna”

Postat Etiketter

Norrlandspodden nr 56 “Det är såssarna”

Sofia Mirjamsdotter och Po Tidholm öppnar upp vårens poddsäsong med ett rejält avsnitt. Klyftan mellan kommuner, regioner och stat! Liberalism! Såssar!

Nattågen mellan Göteborg och Norrland är nedläggningshotat efter att norska bolaget Vy vunnit en upphandling med Trafikverket. En vansinnig konsekvens av det tvångsmässiga upphandlandet. Saknar staten helt möjlighet att styra?

Ett område där staten har viss möjlighet till påverkan är vid utlokalisering av statliga verksamheter, som kan placeras på orter utanför Stockholm. Men här finns en tendens att de ändå hamnar i större universitetsstäder som Karlstad och Sundsvall, samtidigt som riktig glesbygd ändå tappar statliga tjänster. Och systemet kan ibland skapa en konkurrenssituation mellan småkommuner, som behöver slås som de statliga jobb som finns. Vem tjänar på att små grannkommuner börjar hacka på varandra?

Den ekonomiska situationen för landets kommuner och regioner börjar bli allt mer akut, och värre ser det ut att bli i framtidsprognoserna. Behoven av arbetskraft inom offentlig sektor är omfattande, så varför är det så svalt stöd från staten? Po har haft en het diskussion med näringslivsminister Ibrahim Baylan om skiljelinjen mellan stad och land. Är det en lösning att mindre kommuner slås samman?

Och slutligen, en genomgång av socialdemokratins situation och ideologiska vilsenhet. Var har de gjort av sin själ? Och vart tog den svenska statsliberalismen vägen?

Tack alla ni som lyssnar på podden!
In på Patreon.com/norrlandspodden och donera!

Norrlandspodden nr 55 Ångermanland

Postat

Sofia har nytt jobb som politisk redaktör på tidningen Ångermanland. Detta är perfekt eftersom både Sofia och Po tycker att Ångermanland är Sveriges mest intressanta landskap. Ett av landets vackraste, med Höga kusten och Ådalen, och samtidigt hamnar det ofta längst ner i sociala och ekonomiska mätningar mellan landskapen. En region med stor politisk och historisk dynamik.

Den som åker runt i Ångermanland blir varse om att det saknas kapital i regionen. Detta beror väl till stor del av ett allt mer akut systemfel i skattesystemen, det som avgör var företagsskatten hamnar. För resurser finns det ju.

Hur skulle det kunna gå att rita om skattesystemet och ha mer lokala skattebaser? Gammal käpphäst, men råvaror vattenkraft och andra lokala resurser borde komma lokalsamhället till gagn.

Skogen vatten malmen, resurser som hämtas i Norrland men vars utkomst sällan stannar kvar. Och nu kan man även lägga till dagens omfattande utbyggnad av vindkraftverken.

Och varför tar inte regeringen något beslut i konflikterna kring gruvexploatering? Har frågan blivit en låsning i regeringen?

Norrlandspodden nr 54 ”Gretahatare och thailandssvenskar”

Postat

Norrlandspodden är äntligen tillbaka. Sofias bil är trasig, men det går ju tåg, så nu blev det av att ses till slut.

Sofia och Po diskuterar en bisarr del av samtiden: hatet mot Greta Thunberg. Och hur det kan komma sig att den som börjar uttrycka klimatskeptiska tankar också dras in i ett värdesystem med kraftig misogyni och rasism? Och varför tycks det vara ett värdesystem som är starkare på utanför storstäderna?

Sofia har läst nyutkomna boken ”Thailandssvenskarna” där författaren Joakim Medin wallraffar bland svenska sexturister. En övervägande del av dem kommer från landsbygden, har åsikter i linje med Sverigedemokraterna och tycker att svenska kvinnor har för höga krav på dem.

KD har börjat visa intresse för landsbygdspolitik genom att lansera ett förslag om att tillåta mer jakt på bland annat hjort, vildsvin och varg.

Tack alla ni som stöttar podden via Patreon.com/norrlandspodden

Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”

Postat

Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”

Sista avsnittet innan semestern. Batterifabriken Northvolt har fått klartecken att bygga en fabrik i Skellefteå. En mycket stor etablering i Norrland som beräknas ge jobb till ungefär 2500 personer. Sofia och Po diskuterar vad detta har för spridningseffekter för kommunen och regionen. De konstaterar att om Norrbottniabanan hade funnits så hade det blivit en stor pendlingsregion kring Skellefteå.

Po delar med sig av ett potentiellt scoop om Teslas fabrik som går på högvarv i norra Kalifornien. Vilken journalist känner sig manad att gå vidare med detta?

Svenskar reser inte så mycket på charter i år. Euron är dyr, resevanorna är satt i föränding. Det kommer förmodligen också bli många europeiska turister i Sverige i sommar.

Hur går diskussionerna inom de två grupperna Bensinupproret 2.0 (som vill sänka) och Bensinupproret 3.0 (som vill höja skatterna)?

Resebidraget tillfaller till största del storstadspendlare. Kan man börja skissa fram en ny skattereform och hur skulle bidraget kunna göras mer rättvist utifrån regionalt utbud?

Sofia och Po avslutar med att prata om böcker inom genren Norrland noir, och ger ett sommartips i form av boken Osebol av Marit Kapla – en mycket lyckad skildring av glesbygden.

Tack alla som stöttar podden via Patreon. Glad sommar!

Norrlandspodden nr 52 “Midnatt i Missenträsk”

Postat

Försommaren är här! Po har åkt till Missenträsk, och beskriver en mycket tom och vacker bilresa längs Silvervägen. Han stannade vid ett konditori mellan Junsele och Åsele, som har intakt 50-talsinredning och fantastiskt bröd. 

Sofia och Po pratar om demografins utmaningar. År 2026 kommer 10% i glesbygden vara över 80 år. Vi behöver anställa 80 000 personer i vård och omsorg de närmsta åren. Var ska vi ta dem ifrån? Var hjälper pengar om det inte finns några människor som kan arbeta?

Public service-bolagens framtid diskuteras. Kulturminister Amanda Lind har skrivit en artikel med ett förslag om hur public service ska förhålla sig till de kommersiella mediabolagen i framtiden. Men vad betyder den egentligen?

Norrlandspodden nr 51 ”Pitetåget”

Postat

Norrlandspodden tuffar vidare efter ett lyckat femårsjubileum i Umeå förra helgen. Här kommer ett fullspäckat avsnitt som avhandlar nyhetsveckan som gått.

Och vad passar bättre än att gotta sig lite i Liberalernas senaste fadäs? De lanserade i veckan en kampanj med texten att det ska vara lika lätt att boka tåg till Paris som till Piteå. Det går inga tåg till Piteå, eftersom Norrbottniabanan fortfarande inte är byggd. Och varför går det förresten så långsamt med det projektet? Po och Sofia uppehåller sig lite vid ojämlik tåginfrastruktur.

Norrländsk Sverigedemokrati. Sverigedemokraten Mark Collins har lämnat ett ovanligt förslag för att komma från SD – att en moské ska byggas i Kramfors för att motverka utflyttning från orten.

Fotbollslaget Östersund FK:s fd ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet, vilket har stukat framgångssagan om laget.

Po har varit i Sheffield och sett en musikal om bostadsområdet Park Hill, och kommer hem med inspiration. Borde inte svenska städer få sina musikaler? Håkans Göteborg, Kents Eskilstuna, Mattis Luleå och Stiftelsens Ånge. Vem blir först?

Tycker du att Norrlandspodden är viktig? Möjliggör poddens fortlevnad genom att stötta på patreon.com/norrlandspodden. Tack för ert stöd!

 

Norrlandspodden nr 50 – ”Västerbottniskt jubel!”

Postat

Fem år har gått sedan Sofia sökte upp Po och föreslog att de skulle starta en podd om Norrland ihop. Resten är, som man brukar säga, historia. När de ses på Bokveckan i Umeå för att spela in avsnitt 50 är det knökat på Gotthards innergård.

Två hängivna fans dyker upp med ett hemsnickrat Norrlandspodden-bingo som hjälper Sofia och Po att summera de fem åren som gått, och de många ämnen de återkommer till. I övrigt pratar de bland annat om den kommande nedläggningen av Arbetsförmedlingarna, och hur de kan tänkas slå mot mindre Norrländska orter, om den nordliga naturens nya roll som destination för lyxturister, om Storlien, Sorsele och om de så kallade ”sargbyggarna” i Bjurholm – händiga landsbygdsbor eller sluga populister? Sen handlar såklart diskussionen också om Umeå, om politiken och pengarullningen till gitarrmuseet.

Tack alla ni som kom, och ni som stöttar via Patreon!