Norrlandspodden nr 51 ”Pitetåget”

Postat

Norrlandspodden tuffar vidare efter ett lyckat femårsjubileum i Umeå förra helgen. Här kommer ett fullspäckat avsnitt som avhandlar nyhetsveckan som gått.

Och vad passar bättre än att gotta sig lite i Liberalernas senaste fadäs? De lanserade i veckan en kampanj med texten att det ska vara lika lätt att boka tåg till Paris som till Piteå. Det går inga tåg till Piteå, eftersom Norrbottniabanan fortfarande inte är byggd. Och varför går det förresten så långsamt med det projektet? Po och Sofia uppehåller sig lite vid ojämlik tåginfrastruktur.

Norrländsk Sverigedemokrati. Sverigedemokraten Mark Collins har lämnat ett ovanligt förslag för att komma från SD – att en moské ska byggas i Kramfors för att motverka utflyttning från orten.

Fotbollslaget Östersund FK:s fd ordförande Daniel Kindberg står åtalad för grov ekonomisk brottslighet, vilket har stukat framgångssagan om laget.

Po har varit i Sheffield och sett en musikal om bostadsområdet Park Hill, och kommer hem med inspiration. Borde inte svenska städer få sina musikaler? Håkans Göteborg, Kents Eskilstuna, Mattis Luleå och Stiftelsens Ånge. Vem blir först?

Tycker du att Norrlandspodden är viktig? Möjliggör poddens fortlevnad genom att stötta på patreon.com/norrlandspodden. Tack för ert stöd!

 

Norrlandspodden nr 50 – ”Västerbottniskt jubel!”

Postat

Fem år har gått sedan Sofia sökte upp Po och föreslog att de skulle starta en podd om Norrland ihop. Resten är, som man brukar säga, historia. När de ses på Bokveckan i Umeå för att spela in avsnitt 50 är det knökat på Gotthards innergård.

Två hängivna fans dyker upp med ett hemsnickrat Norrlandspodden-bingo som hjälper Sofia och Po att summera de fem åren som gått, och de många ämnen de återkommer till. I övrigt pratar de bland annat om den kommande nedläggningen av Arbetsförmedlingarna, och hur de kan tänkas slå mot mindre Norrländska orter, om den nordliga naturens nya roll som destination för lyxturister, om Storlien, Sorsele och om de så kallade ”sargbyggarna” i Bjurholm – händiga landsbygdsbor eller sluga populister? Sen handlar såklart diskussionen också om Umeå, om politiken och pengarullningen till gitarrmuseet.

Tack alla ni som kom, och ni som stöttar via Patreon!

Norrlandspodden nr 49 ”Hela Sverige ska växa”

Postat

Ett djuplodande avsnitt för den som vill få pejl på var den nya regeringens landsbygdspolitik innebär, och hur den (eventuellt) kommer möta landsbygdernas problem.

Den nya regeringen har samlat sin överenskommelse i det så kallade Januariavtalet. I 73 punkter formuleras sakpolitiken för den kommande mandatperioden. Under segmentet i avtalet som heter ”Hela landet ska växa” avhandlas de landsbygdspolitiska visionerna. En rad luddiga formuleringar, som å ena sidan låter som ”allt till alla”, men samtidigt inte råder bot på de egentliga problemen för landsbygden. Här krävs lite analys! Vad innebär förslagen i själva verket?

 

Norrlandspodden nr 48 ”La danse des gilets jaunes”

Postat Etiketter

Norrlandspodden öppnar verksamheten för i år, och ägnar avsnittet åt att ta lite dagspuls på de demokratiska processerna. Äntligen är en regering tillsatt. Sofia och Po går igenom ministrarna, och särskilt de nytillträdda. Tillsättningen av kulturminister Amanda Lind gav upphov till en del reaktioner, men vad handlade dessa om?

Ett annat land som också har en mittenregering, liknande vår, är Frankrike, där de gula västarna visar sitt starka missnöje, från både höger och vänster.

 

Avsnitt 47 ”Jaktbrott och oheliga allianser”

Postat Etiketter

Sofia och Po kikar lite mer på hur den politiska kartan nu ritas om på lokalpolitisk nivå efter valet, med lite extra fokus på hur det ser ut i Ånge, Sorsele och Jokkmokk. Människors förhållande till den maktfullkomliga socialdemokratin tar sig olika uttryck på riksplan och på lokalt plan.

De talar även om Karl Hedin, en av Sveriges rikaste män, entreprenör och stor ägare av skog, sågverk och butiker – och även en profilerad debattör i rovdjursfrågor och äganderätt av skogen. Nu sitter han häktad för jaktbrott och jakthäleri efter häpnadsväckande anklagelser om att ha tjuvjagat varg, lodjur och örn.

Ett långt prat om en rad augustnominerade böcker blir det också. Bland annat Magnus Västerbros ”Svälten – hungeråren som formade Sverige”, som ger såväl en djuplodande skildring av hungeråren, men också viktiga paralleller till vår nutid. De har även läst Linnea Axelssons lyriska släktepos ”Aednan” om två samiska familjer som trots sin avskräckande form på 700 sidor är alldeles fantastisk.

 

Norrlandspodden 46 ”Feminism och aluminium”

Postat

Sofia och Po gör en exposé från norr till söder med fördjupningar och analyser av den senaste månadens händelser. Kiruna har fått nytt centerpartistiskt styre med den populistiske entreprenören Gunnar Selberg. Från Umeå Universitet har det kommit en omdebatterad studie om rasism och samer, i Sundsvall står aluminiumfabriken inför stora utmaningar. Och från Stockholm har det briserat en debatt om nykonservativa hemmafruideal, efter en DN-artikel av skribenten Greta Thurfjell. En debatt som på ett drastiskt vis synliggör vissa klyftor mellan stad och land.

Dessutom bjussar Po på lite skvaller om Alice Bah Kunke och Sofia berättar varför hon inte kallade sig feminist då hon var yngre.

Tycker du att Norrlandspodden är viktig? Möjliggör poddens fortlevnad genom att stötta på patreon.com/norrlandspodden. Tack för ert stöd!

Norrlandspodden 45 ”Valspecial”

Postat

Den parlamentariska situationen är i kris! Vem ska ta ”ansvar för landet”? Sofia och Po tar i alla fall sitt poddansvar och ser till att göra ett redigt långt avsnitt där de går till botten med valresultatet. Hur ser det ut på kommunalnivå i glesbygd? Vad är de stora skillnaderna mellan de lokala, regionala och riksdagsvalet? Missnöjespartier gror och regeringsfrågan är ett enda stort frågetecken.

 

Norrlandspodden 44 ”Civilminister Ardalan Shekarabi”

Postat Etiketter

Valåret går in i sin upptakt. Sofia och Po har idag angenämt besök av civilministern Ardalan Shekarabi (s) för att prata om vilka möjligheter som finns för att skapa en bättre jämlikhet mellan stad och land. Shekarabi menar att det råder en bristande likvärdighet mellan olika regioner vilket skapar en allvarlig legitimitetskris i demokratin. Hur är hans syn på statlig och offentlig verksamhet och vilken roll det offentliga ska ha? Vilka förväntningar ska samhället ha på den ideella sektorn, som i landsbygder tar ganska stort ansvar?

Vi får också svar på den relevanta frågan: Vad gör egentligen en civilminister? Vilka områden som egentligen ligger på hans bord? Det är många, och de är stora.

Vi som driver denna podcasten gör det med hjälp av ditt bidrag, och det är viktiga slantar för att vi ska kunna göra detta. Gå in på http://patreon.com/norrlandspodden för att stötta Norrlandspodden. Tack för ditt bidrag!

Norrlandspodden 43 ”Mygg med mera”

Postat

Sofia och Po tar sig an den märkliga historien med den nedbrunna kåtan/stugan i Stenträsket. Det var nog riktigt att uppröras av händelsen, men kanske inte av de skäl medierna rapporterade om. Po har varit ute på Lokalsamtal och har en del att säga om lokala frågor och stämningen inför valet.

Dessutom: Är det rimligt att rösta på ett landsbygdsparti, och är landsbygdsfrågan verkligen en fråga, borde den i själva verket inte vara en aspekt i all sektorspolitik? Dessutom pratas det om Kiruna och mygg. Det mesta tyder på att det blir mycket mygg.

Tack alla som stöttar Norrlandspodden genom Patreon. Klart värt!

https://www.patreon.com/norrlandspodden

Norrlandspodden 42 ”Mats Jonsson och Nya Norrland”

Postat Etiketter

Norrlandspodden får besök av serietecknaren Mats Jonsson, som gjort stor succé med praktverket ”Nya Norrland”. Mats växte upp i Bollstabruk utanför Kramfors, och bor på Telefonplan i Stockholm, och i denna självbiografi går han till botten med klyftorna mellan stad och land. Hur har hans hembygder förändrats sedan han flyttade därifrån på tidigt nittiotal?

Han har också under senaste året turnerat flitigt med boken och har mött en ångermanländsk diaspora i hela landet. Mats ger också ett speciellt kulturtips: fanzinet Hunden som vägrade dö av Jonas Juuso.

Tack alla som stöttar podden via Patreon! Utan er, ingen podd.