# 20 ”Kommer hem till jul”

Postat Etiketter , ,

Julen nalkas i säsongens sista avsnitt. Po och Sofia pratar om hemvändarfesterna i småstäderna, och om de hierarkier mellan stad och glesbygd som manifesteras i spritångorna under mellandagarna. Om du flyttat eller ej avgör vem du är i gemenskapen. Skulle Po ha sett ner på Sofia om de träffats när han flyttat till Södermalm på -90-talet medan Sofia bodde kvar och var ung trebarnsmor?

Exilnorrlänningar finns det gott om i hela landet, och de brukar inte sällan behålla sin norrländska identitet, vilket väcker frågor. Varför umgås de bara med andra utflyttade norrlänningar? Varför flyttade de om de nu trivs så bra i varandras sällskap? Borde vi kräva mer av exilnorrlänningarna? Är det de som ska rädda Norrland?

En dråplig jämförelse mellan en skolmatsedel från Stockholm och en okänd kommun i Norrbottens inland öppnar upp för en lång diskussion om maten som identitetsmarkör, om den urbana eko-konsumismen, och vilka maktrelationer som tydliggörs när en storstadsbo plötsligt vill ha en ekologisk majrova.

Kiruna har låtit producera en reklamfilm som inte lämnar någon oberörd. En mustig mansröst, en trolltrumma, en jojk och vacker natur. Men vem riktar den sig till?

Årets sista Norrlandspodd bjuder på perfekt lyssning för den som tillbringar dagarna kring jul på resa mellan stad och land.

Avsnittet sponsras av Akademikernas A-kassa

Norrlandspodden
Norrlandspodden
# 20 "Kommer hem till jul"
/