Norrlandspodden nr 56 “Det är såssarna”

Postat Etiketter

Norrlandspodden nr 56 “Det är såssarna”

Sofia Mirjamsdotter och Po Tidholm öppnar upp vårens poddsäsong med ett rejält avsnitt. Klyftan mellan kommuner, regioner och stat! Liberalism! Såssar!

Nattågen mellan Göteborg och Norrland är nedläggningshotat efter att norska bolaget Vy vunnit en upphandling med Trafikverket. En vansinnig konsekvens av det tvångsmässiga upphandlandet. Saknar staten helt möjlighet att styra?

Ett område där staten har viss möjlighet till påverkan är vid utlokalisering av statliga verksamheter, som kan placeras på orter utanför Stockholm. Men här finns en tendens att de ändå hamnar i större universitetsstäder som Karlstad och Sundsvall, samtidigt som riktig glesbygd ändå tappar statliga tjänster. Och systemet kan ibland skapa en konkurrenssituation mellan småkommuner, som behöver slås som de statliga jobb som finns. Vem tjänar på att små grannkommuner börjar hacka på varandra?

Den ekonomiska situationen för landets kommuner och regioner börjar bli allt mer akut, och värre ser det ut att bli i framtidsprognoserna. Behoven av arbetskraft inom offentlig sektor är omfattande, så varför är det så svalt stöd från staten? Po har haft en het diskussion med näringslivsminister Ibrahim Baylan om skiljelinjen mellan stad och land. Är det en lösning att mindre kommuner slås samman?

Och slutligen, en genomgång av socialdemokratins situation och ideologiska vilsenhet. Var har de gjort av sin själ? Och vart tog den svenska statsliberalismen vägen?

Tack alla ni som lyssnar på podden!
In på Patreon.com/norrlandspodden och donera!

Norrlandspodden
Norrlandspodden
Norrlandspodden nr 56 “Det är såssarna”
/