Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”

Postat

Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”

Sista avsnittet innan semestern. Batterifabriken Northvolt har fått klartecken att bygga en fabrik i Skellefteå. En mycket stor etablering i Norrland som beräknas ge jobb till ungefär 2500 personer. Sofia och Po diskuterar vad detta har för spridningseffekter för kommunen och regionen. De konstaterar att om Norrbottniabanan hade funnits så hade det blivit en stor pendlingsregion kring Skellefteå.

Po delar med sig av ett potentiellt scoop om Teslas fabrik som går på högvarv i norra Kalifornien. Vilken journalist känner sig manad att gå vidare med detta?

Svenskar reser inte så mycket på charter i år. Euron är dyr, resevanorna är satt i föränding. Det kommer förmodligen också bli många europeiska turister i Sverige i sommar.

Hur går diskussionerna inom de två grupperna Bensinupproret 2.0 (som vill sänka) och Bensinupproret 3.0 (som vill höja skatterna)?

Resebidraget tillfaller till största del storstadspendlare. Kan man börja skissa fram en ny skattereform och hur skulle bidraget kunna göras mer rättvist utifrån regionalt utbud?

Sofia och Po avslutar med att prata om böcker inom genren Norrland noir, och ger ett sommartips i form av boken Osebol av Marit Kapla – en mycket lyckad skildring av glesbygden.

Tack alla som stöttar podden via Patreon. Glad sommar!

Norrlandspodden
Norrlandspodden
Norrlandspodden nr 53 ”Batterifabrik och sommartrafik”
/