Nr 31 ”Sunda finanser!”

Postat Etiketter , ,

Svensk livsmedelsproduktion är svag och hårt konkurrensutsatt från utländsk handel. Det visar en ny livsmedelsstrategi, som också landar i att svensk självförsörjande inom livsmedel måste öka. Mjölkpriserna styrs av priset på mjölkpulver som i sin tur hängs upp på några faktorer långt bort från svenska mjölkbönder. Det är inte lätt för våra politiker att rå på detta. Sofia och Po benar lite i frågan och hamnar i skattesystemet, kanske borde det förändras. Går det ens, givet att vi är ett EU-land?

Malmpriset har gått upp något, och det börjar surras lite om huruvida Northlands gruva i Pajala skulle kunna öppna igen. Sofia och Po gör en repetition av vad som föranledde den största konkursen i vår historia.

Och så frågan om BB och akutkirurgin i Sollefteå, numera nedlagd, där växer protesterna sig större. Det har blivit ett fall som är stort och visar på en nationell problematik, för faktum kvarstår ju att landstingen inte har de pengar som krävs. Sofia och Po tjafsar om premisserna kring frågan och hur ska man upprätthålla bra service? Höja skatten, låna pengar, se över utgifterna, ändra hela skattesystemet, bilda storregioner?

Urbanisten Kjell A Nordström har blivit citerad från ett tal där han pratar om landsbygden som ”skräpytor”. Varför säger han så, och vem är han? Po och Sofia tycker helst att han inte borde få så mycket uppmärkhet, men eftersom så många lyssnare har frågat så ägnas han en liten stund i podden.

Stort tack alla lyssnare och särskilt tack till er som stöttar podden via Patreon!

Norrlandspodden
Norrlandspodden
Nr 31 "Sunda finanser!"
/