Norrlandspodden nr 58 “Tvångsförflyttningarna”

Postat

Sofia och Po följer upp förra avsnittets genomgång av Girjas-domen med att fördjupa sig i ännu en historisk dom som nyligen föll i Lycksele Tingsrätt: Vapsten vs Vapsten. Detta är den första rättstvisten av sitt slag i Sverige, och för att förstå denna avancerade kontrovers – samer emellan – krävs en rejäl djupdykning i statens tvångsförflyttningar av samer. Den infekterade konflikten mellan ditflyttade nordsamer och ursprungliga sydsamer i Vapsten har pågått i många decennier.

Som ett sätt att kontextualisera Vapsten-domen har Sofia och Po läst den nyutkomna boken “Herrarna satte oss hit: om tvångsförflyttningarna i Sverige” av Elin Anna Labba. Den juridiska texten i domen går att korsläsa med Labbas biografiska skildring. Vad är den historiska bakgrunden och vad kan denna dom få för konsekvenser i framtiden?

Vi fick ett mindre tekniskt problem vilket gör att ljudet hoppar lite under en minut i avsnittet. Hoppas ni kan ha överseende med det.

Vi vill också tacka alla som stöttar podden – och påminna er som inte gör det <3 – att klicka er in på  Patreon.com/norrlandspodden och donera. Det är tack vare ert stöd som Sofia och Po har råd att traggla juridiska texter.

Norrlandspodden
Norrlandspodden
Norrlandspodden nr 58 “Tvångsförflyttningarna”
/