Från Göteborg ringlar sig Författartåget genom landet till Sveriges största litteraturfestival, Littfest i Umeå. Författartåget är en resa och en skrivartävling på SJ Nattåg. Tävlingen är öppen för alla och tar till vara på den unika stämning en lång tågresa skapar. 

Det tar tid att resa långt med tåg, och tid är just vad som behövs för att tänka och skriva. I ett samhälle där allt tycks gå snabbare och snabbare, vill Författartåget fungera som en motkraft och skapa rum för tanke och uttryck. Ombord på tåget uppstår ett andrum, en bubbla av dyrbar tid som vi vill ta vara på.

Reglerna är enkla. Först vid tågets avgång annonseras temat för tävlingstexterna. Tävlingen avslutas på morgonen vid ankomst till Umeå, och då lämnar de tävlande sina texter till arrangörerna.å plats i Umeå lämnas texterna till juryn bestående av poeterna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar och kulturjournalisten Sara Meidell. Prisutdelning sker under Littfests avslutningsfest på lördag 17 mars. I vinstpotten finns gratisresor med SJ, böcker och prenumerationer. De bästa texterna blir publicerade av Sveriges äldsta kulturtidskrift Ord&Bild och i en skrift utgiven av förlaget Teg Publishing på Littfest 2019.

Författartåget arrangeras av förlaget Teg Publishing, tidskriften Ord&Bild och litteraturfestivalen Littfest i samarbete med SJ.

Tåget med tågnummer 98 avgår från Göteborg klockan 18:25 torsdagen den 15 mars, passerar Stockholm och är framme i Umeå fredagen den 16 mars klockan 07:03. 

10% rabatt på tåget till Littfest

Du får 10% rabatt på våra tågresor till Littfest. För att ta del av rabatten boka här:

 

Hjälp författaren med sin bok ombord på tåget!

Emma Karinsdotter, författare till boken Lisbet och Sambakungen, arbetar på plats på Författartåget. Hon ber om hjälp från alla resenärer med inspel och feedback på ett nyskrivet kapitel i hennes kommande högläsningsbok.
Passar både barn och vuxna! Från ca 9 år.

 

Samtal under Littfest: att skriva på tåg

Möt två författare som har skrivit mycket på tåg! inte långt efter att de klivit av Författartåget i Umeå medverkar de på Littfests scen i Studion.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez har ett årskort på SJ. Inte för att hen egentligen är på väg någonstans, utan enbart för att kunna skriva ombord på tåget. Hen skriver sina egna minnen och sin mammas memoarer, klottrar på handryggar och använder våra heligaste skrifter som scrapbooks. Yolanda Aurora Bohm Ramirez är förläsare, aktivist och spoken word-poet. Debuten Ikon utkommer i januari 2018.

När Nino Mick inte skriver på tåget, jobbar hen ombord som tågvärd. Nino Micks debut Tjugofemtusen kilometer nervtrådar utkommer i januari 2018. Nino Mick  är en uppmärksammad och uppskattad scenpoet och blev 2013 svensk mästare i Poetry slam, och Svenska Kyrkans kulturstipendiat 2015. Nino är även vice ordförande i Göteborgs Litteraturhus.