Vi bokar författare till litterära arrangemang, konferenser, panelsamtal eller andra publika arrangemang. Vi företräder författare som ger ut böcker på Teg Publishing, men också några som ger ut sina böcker på andra förlag. Alla förfrågningar som inkommer får snabbt svar och vi sätter det överenskomna i tydliga och enkla avtal. Eftersom vi själva också verkar som arrangörer har vi stor förståelse för arrangörens villkor. 

Är du intresserad av att boka någon av dessa – skicka ett mail till anders@tegpublishing.sePo Tidholm – Föreläsare och journalist

Journalisten Po Tidholm är flitigt anlitad föreläsare och moderator.

Ämnen: glesbygd, samhällsplanering, Norrland, media, politik, journalistik, kulturPo Tidholm kan erbjuda den omvärldsanalys som behövs för att förstå vart landet är på väg och vilka krafter som kommer i rörelse då stora grupper hamnar i stadens skugga. Sverige kan inte längre betraktas eller behandlas som en enhet och det är viktigt att se hur det nya landskapet ser ut. Tidholm är inspirerande och underhållande, trots verklighetsbeskrivningarnas mörker.

Han säger som det är, även om sanningen är smärtsam. Ända sedan Sverige började mäta inrikes flyttströmmar har städerna vuxit och landsbygden tappat folk, för att sedan långsamt glida in i ett sorgligt tillstånd av stagnation. Orsakerna är mer komplexa än man kan tro och har skiftat över tid, men att begripa dem är viktigt för alla som vill upprätthålla det demokratiska samtalet, göra investeringar eller nå människor med kulturella uttryck av olika slag.

Po Tidholm är journalist och kulturkritiker, född och bosatt i Hälsingland, har blivit mycket uppmärksammad för sitt arbete om Norrland. Genom boken “Norrland”, Norrlandspodden (tillsammans med Sofia Mirjamsdotter) och dokumentärserien “Resten av Sverige” i SVT har han lyckats åter väcka liv i den hundraåriga ”Norrlandsfrågan”. Han var värd för Sommar i P1 i Sveriges Radio 1998 och återkom som programvärd 2014.

Hösten 2017 är Po Tidholm aktuell med boken Läget i landet, en rak och tankeväckande beskrivning av landsbygdernas kris, och ljudreportaget Järnburen, om råvarubranschens historia av brutala uppgångar och fall.Jenny Nordlander

Jenny Nordlander föreläser om subtilt kvinnoförtryck på arbetsplatser

makt, metoo, subtilt kvinnoförtryck, arbetsmiljö, journalistik, feminismJenny Nordlander är journalist. Hon har tidigare arbetat på Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Aftonbladet, och senast som chefredaktör för tidningen Nöjesguiden.

Den sin intervjubok Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist berättar hon om kvinnliga journalisters vardag och det som fortfarande är svårt att benämna: det subtila kvinnoförtrycket. Det där som nästan alltid går att bortförklara, men som kan ta död på den mest engagerades glöd, göra den roliga tråkig och den smarta dum.

Numerärt är journalistbranschen en av Sveriges mest jämställda, ändå är det oftast män som får göra de bästa jobben, ta emot all kredd och uppmuntran och se sina idéer bli verklighet. Det är också män som får de bästa positionerna och sitter på pengarna. Det är ett problem.

Mellan raderna – en bok om att vara kvinna och journalist har Jenny Nordlander samlat rapporter och vittnesmål från Sveriges största redaktioner. Journalister berättar om hur de har särbehandlats på grund av att de är kvinnor – och hur det har påverkat deras karriär.

I början av 1700-talet krävdes det bokstavligt talat att en man dog för att en kvinna skulle tillåtas delta i arbetet. Jenny Nordlander visar hur situationen för kvinnor i mediebranschen har förändrats över tid, från tryckeriänkorna och de första kvinnliga reportrarna, utrikeskorrespondenterna och cheferna till idag där några av Sveriges främsta  journalister och skribenter – Åsa Beckman, Bilan Osman, Johanna Frändén, Frida Söderlund, Agneta Pleijel, Ametist Azordegan, Nivette Dawod, Sara Meidell, Emilie Roslund och Åsa Moberg – berättar om sina yrkesliv.

I spåren av #metoo och journalisternas upprop #deadline 2017, och efter debatten om jämställdhet inom mediebranschen våren 2018, måste vi ta nästa steg och prata om det mer subtila kvinnoförtrycket. Det som få sätter ord på, men som står skrivet mellan raderna.

 Alfred Ruth - Föreläsare, författare och IT-entreprenör

Expert inom artificiell intelligens och framtidens utmaningar.

Ämnen: artificiell intelligens, teknisk utveckling, ekonomi, framtidenUtvecklingen av artificiell intelligens har de senaste åren nått en ny vår. Allt fler talar om självkörande bilar eller digitala personliga assistenter. Robotarna klipper våra gräsmattor samtidigt som människor förlorar sina jobb när digitaliseringen ändrar allt från hur vi sköter våra banktjänster till hur vi handlar maten på ICA. Och detta är ändå bara en försmak av den förändring vårt samhälle står inför. När datorn blir mer intelligent än oss människor ställs allt på sin spets, och innebörden av att vara människa förändras i grunden.

Alfred Ruth är född 1982 i Luleå och bor i Fellingsbro. Efter en tid som journalist grundade han 2007 it-bolaget Videoplaza som växte till ett internationellt företag i sju länder. De senaste åren har Alfred fördjupat sig i utvecklingen av AI-teknik, och de existentiella frågor som tekniken väcker. Därför skriver han Fermis Filter – en serie böcker som är baserad på de verkliga teknologiska och politiska utmaningarna som vi står inför.

Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Alfred hur AI snart kan överträffa oss människor i intelligensnivå, och hur detta kommer ställa mänskligheten inför en utmaning i paritet med klimatförändringar och kärnvapen. Alfred problematiserar de tekniska, ekonomiska och sociala aspekterna av dessa frågor.

Som journalist och författare kan han även konsten att förklara så att alla kan förstå, oavsett förkunskaper. Ruths föreläsningar är upplysande och underhållande för de redan insatta. Överväldigande och till en början skrämmande, men också ögonöppnande och hoppfulla för dem som ännu inte satt sig in i frågorna runt artificiell intelligens.Fredrik Apollo Asplund - dansare, skådespelare, dj och författare

Mångsysslaren Fredrik Apollo Asplunds livsberättelser har gjort stor succé bland unga

Ämnen: gå sin egen väg, självbiografi, klubbkultur, sexuella övergrepp, HBTQ, postkolonialism, pink washingFredrik Apollo Asplund beskriver sig själv som en dampeuforisk medelålders bög. Han är skådespelare, men också go-go-dansare för bland andra Rebecca & Fiona och talar flytande arabiska. Under rubriken Professor Bög gjorde han en serie radioreportage för P3 om sexualitet och identitet i Libanon. Hans enmansföreställning ”Det här är min historia” hade premiär på Kulturhuset Stadsteatern 2016 och turnerade sedan runt i Sverige med Riksteatern och blev en stor succé bland unga.

Hans självbiografiska berättelse Fröding gick aldrig på bögklubb i Damaskus ges ut av Norstedts. Boken beskriver en pojke från de värmländska skogarna som är född för att ta hand om gården, men som drömmer om Flashdance. Som scenperson är Apollo Asplund mycket varm, energisk och berör många viktiga ämnen.Lars Berge - Författare och kulturjournalist

Lars Berge problematiserar samhällets relation till vargen

Vargen, modernitet, vildmark, djurparken i samhället, dokumentärt berättandeLars Berge, född 1974, är författare och journalist uppvuxen i Umeå. Boken Vargattacken beskriver vägen fram till de händelser i Kolmårdens varghägn som kräver en kvinnlig djurskötares liv sommaren 2012. Boken handlar om vårt förhållande till vargen, hur bilden av detta mytomspunna rovdjur har förändrats och vilka drömmar och idéer den moderna människan projicerar på naturen. Den diskuterar också djurparken som samhällsinstitution och vildmarkens roll i historien, från skafferi och råvara till event och upplevelseprodukt.
Lars Berges debutroman Kontorsninja finns översatt till flera språk, uppföljaren Svinn gavs ut 2016 och nominerades till Norrlands litteraturpris. Reportagesamlingen Bullerbysyndromet, med ett urval av hans reportage släpptes 2015. Han medverkar regelbundet i Svenska Dagbladet med längre berättande reportage som specialitet.
Lars Berge har också skrivit manus och medverkat i  SR:s populära humorprogram ”Mammas nya kille” och ligger bakom en rad uppmärksammade dokumentärfilmer. Bland annat ”Nug – Vandal in motion” i samarbete med konstnären Akay och ”Drottninglandet” i samarbete med fotografen Elin Berge.


Mats Jonsson - Författare och serietecknare

Mats Jonsson är en av landets mest uppmärksammade serietecknare.

Ämnen: glesbygd, Norrland, gentrifiering, kolonialism, serier, självbiografiMed serieromanen “Nya Norrland” kastar sig Mats Jonsson handlöst ned i den klyfta mellan stad och landsbygd som allt mer framstår som som en av vår tids avgörande konflikter. Mats Jonssons framträdande är en slags högläsning med serierutor på storbild, vi kallar det storbildsserie. Det blir komiskt och engagerande, och framträdandet passar såväl för den inbitne seriefantasten som den ovana serieläsaren.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i fem serieromaner, bland annat i den kritkerhyllade Mats kamp (2011). Han är redaktör för tidskriften Galago, ritar serier i Aftonbladet och har givit ut tre barnböcker. Under hösten 2017 har Mats senaste bok “Nya Norrland” blivit tokhyllad i media och hos läsare.

När hans familj flyttade till Bollstabruk 1974 hade den ångermanländska sågverksorten 3 600 invånare, full sysselsättning och ett rikt affärsliv längs huvudgatan. Fyrtio år senare går Mats omkring bland förfallna hus i ett samhälle som förlorat hälften av sina invånare, trots att sågverket omsätter en miljard om året och har blivit ett av de största i Europa. Med vrede och svart humor skildrar Mats Jonsson både Bollstabruk och platsen han flyttat till Telefonplan i Stockholm, där designbyråer, mäklarkontor och tusentals nya bostadsrätter poppar upp samtidigt som skolbarnen hänvisas till baracker och tvivelaktiga friskolor.

I sitt sökande efter Telefonplans själ wallraffar han i bostadsrättsföreningens styrelse, kartlägger sina grannar och infiltrerar Konstfack. På jakt efter en strimma hopp för det döende Bollstabruk intervjuar han politiker, nationalekonomer och sina gamla klasskamrater. Han pratar med högstadieelever, asylsökande och SD-väljare. Fikar med ortens eldsjälar och går på företagsgala i Folkets hus där han en gång dansade sin första tryckare. I Nya Norrland fortsätter den skildring av hans eget liv som Mats Jonsson påbörjat i hyllade serieromaner som Mats kamp och Hey Princess, nu med fokus på den utflyttades skuldkänslor över att vara en del av det problem man försöker bekämpa. Resultatet är en lika bred som personlig samtidsskildring som försöker svara på frågan Var uppstår Sveriges välstånd, och vart tar det vägen?Marit Kapla - Moderator och kulturjournalist

Marit Kapla är en mycket meriterad moderator inom film och kultur.

Ämnen: litteratur, film, konst, media, samhälle, existentiella frågorMarit Kapla (född 1970), uppvuxen i Osebol i Värmland och bosatt i Göteborg. Marit arbetar som journalist, moderator och redaktör för tidskriften Ord&Bild. Hon är även skribent i Expressen och Göteborgs-Tidningen och arbetar med offentlig filmfinansiering.

Hon har tidigare varit konstnärlig ledare för Göteborg Film Festival och grundade filmfestivalens digitala plattform Draken Film. Marit har också arbetat på Nöjesguiden och med SVT:s program Filmkrönikan. Marit har inom litterarurvetenskapen fördjupat sitt intresse för den belarusiska författaren Svetlana Aleksijevitj, som fick Nobelpriset i litteratur 2015, och har varit redaktör för ett seminarieprogram på Liljevalchs konsthall i Stockholm som utgår från filmen LYUBOV – kärlek på ryska, av Staffan Julén i samarbete med Svetlana Aleksijevitj.

Som moderator har Marit ett tillgängligt och personligt tilltal, med förmåga att ställa öppna frågor som leder till givande samtal. Hon har stor vana vid att intervjua filmregissörer, författare och andra konstnärer. Bland de hon mött i scensamtal finns den amerikanske regissören och manusförfattaren Charlie Kaufman, den norska skådespelaren och regissören Liv Ullmann, den danska regissören Susanne Bier, konstnären Karin Mamma Andersson, regissören Tomas Alfredson och många fler. Med sin mångåriga rutin, lugn och humor skapar hon också liv och fokus i samtal med fler personer.David Väyrynen - Poet och diversearbetare

David Väyrynens predikande högläsningar har gjort succé i hela landet.

Ämnen: Malmfältens mentalitet, kollektiva värden, leastadianism, kommunismDavid Väyrynen (född 1983) från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Han har gjort stor succé med sin debut “Marken”, och gör bejublade framträdanden där han nästan kan liknas vid en predikant av den äldre skolan.

“Marken” handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Marken skildrar hur människorna här håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Marken berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen.Sven Teglund - Författare, konstnär och socialarbetare

Inte ett öga torrt när konstnären Sven Teglund läser ur sin mors dagböcker.

Ämnen: åldrande, ensamhet, socialt arbete, hemmafruSven Teglund (1955) arbetar på socialförvaltningen i Luleå och är utöver det författare och konstnär. Hans akvareller från bostadsområdet Porsön och av sin mors virkade dukar har fått stor uppmärksamhet. Sven föreläser om sitt konst- och bokprojekt “ensamheten värst”, där han gett ut sin mors dagboksanteckningar från hennes sista 20 år av sitt liv.

Siri Johansson, född 1918, levde som hemmafru i ångermanländska bruksorten Husum. När hennes make dog 1990 började hon skriva dagbok, kanske som ett sätt att fylla tomrummet som uppstått. Hon skrev dagligen under sina 20 sista år i livet. Vi får en bild av hur livet ser ut för en helt vanlig äldre dam i 90- och 00-talets Sverige, med inblickar i ensamhetskänslor, äldrevård och servicehus, läkarbesök, närstående dödsfall och den eviga längtan efter att barnen och barnbarnen ska komma på besök.

Siri Johansson virkade nästan varje dag under hela sitt liv. De många dukar hon lämnade efter sig togs tillvara av sonen och konstnären Sven Teglund, som målat av virkningarna i akvarell.Alexandra Sundqvist - Författare och kulturjournalist

Boken om Barbro Hörberg skapade en ny vår för en bortglömd artist.

Ämnen: Barbro Hörberg, musiklyrik, musikAlexandra Sundqvist (1986) är kulturjournalist och har skrivit om musik, litteratur, serier och film i dagspress och magasin sedan 2004 för bland andra DN, Expressen och Sonic. Barbro Hörberg – med ögon känsliga för grönt är den första biografin om Barbro Hörberg. Den hör också till årets mest omskrivna och uppskrivna böcker.

Under hösten 2017 blev boken en utsåld föreställning där Alexandras text från boken om Barbro Hörbergs liv blandades med tolkningar ur hennes låtskatt av artisterna Frida Hyvönen, Love Antell, Mattias Alkberg, Sarah Riedel, Linnea Olsson, Sibille Attar, Isak Klasson och Per Störby Jutbring.

Barbro Hörberg samarbetade med några av våra mest folkkära artister som Lill-Babs, Georg Riedel, Lars Forsell, Beppe Wolgers, Olle Adolphson och Jan Johansson. Hon gav ut fem LP-skivor i eget namn som idag räknas som klassiker innan sjukdom kortade hennes liv 1976, endast 43 år gammal.

I en tid när scenen dominerades av manliga trubadurer och textförfattare klev Barbro Hörberg in och förnyade musiklyriken med sina säregna låtar om vanliga kvinnor och deras längtan. Genom att ständigt ifrågasätta outtalade regler, både inom musiken och inom det egna privatlivet, kämpade hon för en värld som är mer öppen, nyfiken och modig.