Vi bokar författare till litterära arrangemang, konferenser, panelsamtal eller andra publika arrangemang. Dessa författare är aktuella för bokningar. Är du intresserad av att boka – skicka ett mail till anders@tegpublishing.sePo Tidholm – Föreläsare och journalist

Journalisten Po Tidholm är flitigt anlitad föreläsare och moderator.

Ämnen: glesbygd, samhällsplanering, Norrland, media, politik, journalistik, kulturPo Tidholm är författare, journalist och föreläsare, samt gästprofessor vid Karlstads Universitet. Han har i många år frilansat för radio, fackpress och tv, skrivit i Dagens Nyheter sedan 1993, sommarpratat i P1 1998 och 2014 och gjort tv-serien Resten av Sverige för SVT1 2016. Böckerna Norrland har kommit i två upplagor 2012 och 2014 och Läget i landet 2017. 

Po Tidholm är journalist och en av landets idag mest lästa fackboksförfattare. Han har i två decennier följt urbaniseringen och lands- och glesbygdernas utveckling och skildrat processerna i böcker, tidningar, radio och tv. Inte minst har han rest runt i hela landet för att möta människor, diskutera och föreläsa.

Under 2019-2020 turnerar han med föreläsningen Kartan – Bilder av Sverige. Var är det möjligt att leva, arbeta och studera i framtiden? Var hamnar statens satsningar och företagens investeringar? Hur skildrar medierna staden och landet och vad gör det med medborgarnas självkänsla? Ryms landsbygden i den nya berättelsen om Sverige? Kartan är en saklig, rolig, pedagogisk och milt provocerande föreläsning. Utifrån Sverigekartan pratar journalisten Po Tidholm om ekonomi, geografi och de skilda förväntningar som finns på staden och landet. Marit Kapla - Författare och kulturjournalist

Marit Kapla fick Augustpriset 2019 för Årets skönlitterära bok

Ämnen: litteratur, film, konst, media, samhälle, existentiella frågorJournalisten Marit Kapla är född 1970, uppvuxen i Osebol och bosatt i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är i dag en av två redaktörer för kulturtidskriften Ord & Bild. 

Kapla ger ut intervjuboken Osebol på Teg Publishing. Hon har intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år som bor i byn Osebol nu. Deras livsberättelser ger en mångfasetterad bild av livet i en värmländsk by, förr, nu och med tankar om framtiden. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en detaljerad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria.

Marit ger två sorters föredrag. Den ena är en bred föreläsning där Marit Kapla berättar om varför hon skrev boken Osebol. Hon läser stycken ur boken och svarar gärna på publikens frågor. Ett
personligt och stämningsfullt möte med en författare som skrivit en bok som angår många människor oavsett bakgrund. Föreläsningen passar för offentliga arrangemang på bibliotek och liknande.

Den andra är en fördjupad metodföreläsning, där hon berättar i detalj om sitt val av ämne, form och metod, hur hon gjorde intervjuerna i boken, vad den mångröstade berättartekniken ger, hur
dokumentära intervjuer kan destilleras till poesi och vad det innebär att se världen från Osebols horisont. Föreläsningen kan anpassas utefter sammanhang, till exempel journalistträffar, skrivarutbildningar, forum för existentiella frågor, dokumentära workshops och forskarkonferenser.Alfred Ruth - Föreläsare, författare och IT-entreprenör

Expert inom artificiell intelligens och framtidens utmaningar.

Ämnen: artificiell intelligens, teknisk utveckling, ekonomi, framtidenUtvecklingen av artificiell intelligens har de senaste åren nått en ny vår. Allt fler talar om självkörande bilar eller digitala personliga assistenter. Robotarna klipper våra gräsmattor samtidigt som människor förlorar sina jobb när digitaliseringen ändrar allt från hur vi sköter våra banktjänster till hur vi handlar maten på ICA. Och detta är ändå bara en försmak av den förändring vårt samhälle står inför. När datorn blir mer intelligent än oss människor ställs allt på sin spets, och innebörden av att vara människa förändras i grunden.

Alfred Ruth är född 1982 i Luleå och bor i Fellingsbro. Efter en tid som journalist grundade han 2007 it-bolaget Videoplaza som växte till ett internationellt företag i sju länder. De senaste åren har Alfred fördjupat sig i utvecklingen av AI-teknik, och de existentiella frågor som tekniken väcker. Därför skriver han Fermis Filter – en serie böcker som är baserad på de verkliga teknologiska och politiska utmaningarna som vi står inför.

Med utgångspunkt i den senaste forskningen berättar Alfred hur AI snart kan överträffa oss människor i intelligensnivå, och hur detta kommer ställa mänskligheten inför en utmaning i paritet med klimatförändringar och kärnvapen. Alfred problematiserar de tekniska, ekonomiska och sociala aspekterna av dessa frågor.

Som journalist och författare kan han även konsten att förklara så att alla kan förstå, oavsett förkunskaper. Ruths föreläsningar är upplysande och underhållande för de redan insatta. Överväldigande och till en början skrämmande, men också ögonöppnande och hoppfulla för dem som ännu inte satt sig in i frågorna runt artificiell intelligens.Suzanne Ibrahim – författare

Suzanne Ibrahim berättar rakt och direkt inifrån krigets Syrien

Syrienkriget, demokrati, krig, dagbokSuzanne Ibrahim kommer från Homs i Syrien. Hon är verksam som poet, författare och journalist. Hon har gett ut tre novellsamlingar och fyra diktsamlingar varav tre har översatts till franska. Under perioden 2018–2020 är Ibrahim fristadsförfattare i Östersund och 2018 belönades hon med ett av Natur & Kulturs särskilda stipendier.

När Syrienkriget bryter ut 2011 befinner sig Suzanne Ibrahim i Damaskus. Hit har hon flyttat från Homs för att följa sina drömmar och ambitioner.

Det blir allt svårare att röra sig genom staden, sms lämnar inte mobilen om de innehåller ord som ”revolution”, ”demokrati” eller ”frihet” och en dag kan hon inte återvända hem till sin lägenhet. Parallellt pågår vardagen nästan som vanligt med relationerna med familjen och vännen Nizar, läsning och planer för en kommande roman.

Men poetens känsla för bilder och journalistens klara språk skildrar Suzanne Ibrahim i När vinden exploderar mot min hud det dagliga livet under Syrienkrigets två första år.  När Suzanne Ibrahim talar berättar hon om erfarenheterna från kriget. Hon är mycket tydlig och drabbande.David Väyrynen - Poet och diversearbetare

David Väyrynens predikande högläsningar har gjort succé i hela landet.

Ämnen: Malmfältens mentalitet, kollektiva värden, leastadianism, kommunismDavid Väyrynen (född 1983) från Hakkas, Gällivare kommun, är diversearbetare, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Han har gjort stor succé med sin debut “Marken”, och gör bejublade framträdanden där han nästan kan liknas vid en predikant av den äldre skolan.

“Marken” handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Marken skildrar hur människorna här håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet, i tider då röster hörs påstå att kollektiva värden är föråldrade. Marken berättar också om Malmfälten som region, hur den som periferi väljer att förhålla sig till centrum och vad som händer när den delvis vänder moderniteten ryggen.Sven Teglund - Författare, konstnär och socialarbetare

Inte ett öga torrt när konstnären Sven Teglund läser ur sin mors dagböcker.

Ämnen: åldrande, ensamhet, socialt arbete, hemmafruSven Teglund (1955) arbetar på socialförvaltningen i Luleå och är utöver det författare och konstnär. Hans akvareller från bostadsområdet Porsön och av sin mors virkade dukar har fått stor uppmärksamhet. Sven föreläser om sitt konst- och bokprojekt “ensamheten värst”, där han gett ut sin mors dagboksanteckningar från hennes sista 20 år av sitt liv.

Siri Johansson, född 1918, levde som hemmafru i ångermanländska bruksorten Husum. När hennes make dog 1990 började hon skriva dagbok, kanske som ett sätt att fylla tomrummet som uppstått. Hon skrev dagligen under sina 20 sista år i livet. Vi får en bild av hur livet ser ut för en helt vanlig äldre dam i 90- och 00-talets Sverige, med inblickar i ensamhetskänslor, äldrevård och servicehus, läkarbesök, närstående dödsfall och den eviga längtan efter att barnen och barnbarnen ska komma på besök.

Siri Johansson virkade nästan varje dag under hela sitt liv. De många dukar hon lämnade efter sig togs tillvara av sonen och konstnären Sven Teglund, som målat av virkningarna i akvarell.