Mattias Alkberg
Foto: Magnus Stenberg

Mattias Alkberg

I april släpps Mattias Alkbergs nya album Bodensia. Hans tjugonionde i ordningen. 

Mattias Alkberg är född 1969 i Boden och bosatt i Luleå. Han är låtskrivare, artist och författare.

Varje år ger Alkberg ut minst ett nytt album eller bok, och han är nästan alltid aktuell för turné. Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling “Separerade ägg”. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum, sin lyrik och som frontman i punkbandet Södra Sverige.

Sammanlagt har han gett ut 8 böcker, 28 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet. “Anarkist” (2011) är en skiva och en 100-sidig bok, en samling bestående av tidigare publicerade krönikor, recensioner och annat. Albumet “Mattias Alkbergs Begravning” (2013) var också en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT. Det elektroniska albumet “Personer” (2015) spelades in i Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö, och blev även den en turnerande föreställning, med såväl dansare som extramusiker. “Ingen söm på Stengatan” är en låt (2016) på Personer som blev en kortfilm om nattarbetare i Luleå i regi av Clara Bodén. Hösten 2016 släpptes “Ön”, hans sjunde diktsamling som följdes av en tre månader lång musik- och poesiturné i hela Sverige. 2017 kom albumet ”Åtminstone artificiell intelligens” som följdes av en lång turné. 2018 satte han upp den turnerande föreställningen ”Alla är sämst” som följdes upp av ”Om känslor och sånt skit” hösten 2019.

Alkberg har fått stipendium av Svenska Akademien 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium, VK:s kulturpris, och Stig Sjödin-priset.