Martin Hederos
Ebba Bonde

Martin Hederos

Martin Hederos är en av landets mest meriterade pianister, känd för att dyka upp i alla möjliga genreöverskridande samarbeten. Hans senaste soloalbum, Era spår, fick en grammis i kategorin Årets jazz.

Han återfinns bland annat i konstellationer som Tonbruket och The Soundtrack of Our Lives och i kompband till Ane Brun och Anna Ternheim. Martin är särskilt förtjust i duoprojekt, och har samarbeten med Mattias Hellberg, Nino Ramsby och Sofia Karlsson. Nu kan vi lägga ett till duoprojekt till listan: Martin Hederos tillsammans med författaren Marit Kapla. 

Marit Kapla gav år 2019 ut boken Osebol, till vilken hon har intervjuat nästan alla i hennes värmländska hemby. I samband med bokutgivningen så växte ett scenverk fram där Martins pianomusik möter Marits läsning ur boken. Det hela blev en finstämd föreställning som fick lovord av recensenter och en varm publik på sin turné i landet. Martin färdigställde sedan musiken till ett album. Resultatet är en finstämd och svängig pianoskiva om en by mitt i världen. 

 

 

Röster om Osebol, en föreställning om en by:

 

”Det är ett fantastiskt uruppförande vi får bevittna inne i Storsjöteaterns mörker.”

– Svenska Dagbladet

 

”Det är vackert och nära. En unik, opretentiös kärleksförklaring till glesbygden och dess röster. Som att stå utanför ett öppet fönster en varm sommarkväll och lyssna till ett stycke samtidshistoria” 

– Länstidningen

 

Röster om Era spår

“När jag lyssnar på Martin Hederos fylls mitt huvud och min kropp av hemlängtan, förälskelse, övergivenhet, saknad, sorg, glädje, hopp, besvikelse, förlust. “

– Lira

 

“Det intima finns även här. Detta är musikstycken fulla av kärlek, empati och omtanke. Martin Hederos riktar musiken direkt till sina nära och kära, pratar förtroligt i deras öron, men bjuder samtidigt in oss lyssnare. “

– Johan Lindqvist, GP