Iiris Viljanen
Foto: Olof Grind

Iiris Viljanen

Iiris Viljanen är pianist, sångare och rappare från Korsholm i Österbotten.

Viljanen har spelat piano sedan hon var liten och spelat alltifrån jazz till klassiskt. Under åren har hon utvecklat en speciell spelstil som är väldigt rytmisk och känslosam. Hennes spel och kompositioner har sagts likna bland annat Keith Jarrett, Jan Johansson och Lars Gullin. I en recension om senaste skivan i Värmlands Folkblad skrev Björn Stefanson: ”Hon skulle klara att ta ut kompassriktningen för vilket jazzkapell som helst och antagligen också rocka paljetterna av Elton John om det behövdes”.

Iiris Viljanen solodebuterade 2016 dels med instrumentalplattan Kiss Me, Stupid & 7 More Solo Piano Pieces, och dels med den mäkta hyllade popskivan Mercedes som blev ett av de mest uppmärksammade och rosade albumen 2016.
Skivan ledde bland annat till att hon nominerades till Dagens Nyheters kulturpris, Årets Österbottning, Årets live och Årets visalbum på Manifestgalan samt Årets textförfattare på Musikförläggarnas gala 2017. Viljanen tilldelades också prise Årets textförfattare av SKAP 2017.

Fyra år senare följde hon upp med albumet Den lilla havsfrun med gäster som skådespelaren Stina Ekblad och Gustav Ejstes från Dungen.

Nu är hon aktuell med ”En finsk jul” – sitt  fjärde soloalbum och det första att släppas av Teg Publishing.