David Vikgren tar sig an den 28 februari 1986

 

 

 

Vittnesmål från mordnatten blir till en arkivistisk privatspanarroman.
Beställ boken »

Den här historien är två timmar och 45 minuter lång. Det är fortfarande fredagen den 28 februari 1986. Utanför biografen Grand på Sveavägen i Stockholm samlas människor för att se Bröderna Mozart. I kön till salongen står en man. Utanför Grand står en ordinär man. Intill busshållplatsen. I eller utanför telefonkiosken. Intill bokhandelns skyltfönster står en man med ordinär kroppsbyggnad. Och stirrar.

Mordnattenmatrisen är berättelsen om den ödesdigra fredagskvällen den 28 februari 1986. Med avstamp i de dokumentära vittnesmålen har David Vikgren skrivit en roman om mordnatten.

I denna lika delar dokumentära spänningsroman som nationella legend, jagar läsaren, vittnet och språket genom det akuta nuet som kommit att bli vår kollektivt eviga natt, närmre inpå mördaren än någonsin tidigare. Om ett absolut centrum som saknar mittpunkt.

Med avstamp i verkliga vittnesutsagor skriver Vikgren både fram en ovillkorligt subjektiv röst och ett prismatiskt och virvlande körverk i sökandet efter svar.

–––––––––

»Vikgrens bok – roman eller konceptdikt kan väl kvitta – är ett förbryllande bidrag i Palmeexegetiken. Det är som att ta del av en skräckfilm utan slut, och det är väl så vår verklighet ska uppfattas.«
– Björn Kohlström / Bernur