Restriktioner – piano för en hand

Under vinterns nedstängning har Teglund utforskat begränsningar, möjligheter och förmågor. Idén är enkel och går ut på att ge sig själv en hård restriktion som pianist: att bara använda en hand. Resultatet blev hans fjärde soloalbum sedan debuten Björkris I som släpptes 2019.

 


Lyssna på Spotify »

 

 

Anders om skivan:

”Vad händer om man bara får använda en hand? Vid en första anblick blir man begränsad, och märker hur mycket mindre spann man har att röra sig med.

Men sedan händer något. Det blir ödsligt och fokuserat på en och samma gång. Registret visar sig vara större än vad man först anade. Det går att göra mycket med en hand, bara man ger den fullt fokus och en större roll – och låter den spela som om den vore två.

Flera av albumets låtar kan ge sken av att vara spelade och komponerade för två händer, men så är inte fallet. Det är en hand som har vuxit till att fylla två händers roll.”

 


Se videon till Familjeband (för vänster hand) »

 

Tematiskt har skivan kommit att handla om de förmågor och tillgångar man kan få syn på och utveckla när livet – eller kroppen – begränsas. Genom att dra bort något får man syn på vad man har.

Anders utvecklar:

”Att förlora en hand eller arm är ett av mina skräckscenarion. En pianist utan högerhand! Men efter att ha utforskat hur det skulle vara, är jag inte längre lika rädd. Samtidigt har jag blivit mer tacksam över att jag faktiskt har två händer.

Det är kanske också en lärdom som många har erfarit under pandemin. När man har blivit fråntagen något man brukar ha tillgång till, blir man varse om hur bra man har det. Jag tänker att det är en bra metod till lycka. Istället för att försöka lägga till något mer i livet, dra bort något du redan har, lär dig leva utan det och återinför det sedan.

Denna metod används inom de flesta religioner, men det är först nu som jag har förstått vitsen med den. Lyckan i restriktionerna. ”