Martin Hederos ger ut Osebol, musiken

Foto: Ebba Bonde

I september släpps Martin Hederos finstämda pianomusik från Osebol – en föreställning om en by. Lyssna på första singeln Östra Ämtervik idag!

När Marit Kaplas bok Osebol gavs ut började Martin Hederos att tonsätta rösterna från byn. Under 2019 växte ett scenverk fram där Hederos pianomusik möter Kaplas läsning ur boken. Det hela blev en finstämd föreställning som fick lovord av recensenter och en uppskattande publik på sin turné i landet.

Osebol tilldelades sedan Augustpriset och turnén förlängdes. I och med coronan flyttades delar av turnén fram, och under tiden passade Martin på att gå in i studion och spela in musiken. Resultatet är en varm och svängig pianoskiva om en by mitt i världen.

Martin Hederos om albumet: 

– Mitt Värmland har såklart funnits med i bakhuvudet under skrivandet av denna musik, resorna genom Fryksdalen på väg till Sunne med fotbollslaget på 80-talet, den årliga vinterturen genom Klarälvdalen mot sportlov i Norge med familjen och cykelturerna från hemmet till Vänerstranden. Men också bilder av Kabul och gamla DDR, alla som läst boken känner igen sig i det.

Jag har också försökt göra mycket rum i låtarna för Marits röst, nu får ni som lyssnar fylla i själva där i stället.

Första singel är Östra Ämtervik som släpps idag.
Lyssna på Spotify »

Osebol, musiken släpps digitalt och som LP den 25 september.
Förhandsbeställ i vår webshop hos Bengans.

________

”Det är ett fantastiskt uruppförande vi får bevittna inne i Storsjöteaterns mörker.
– SVENSKA DAGBLADET

”Det är vackert och nära. En unik, opretentiös kärleksförklaring till glesbygden och dess röster. Som att stå utanför ett öppet fönster en varm sommarkväll och lyssna till ett stycke samtidshistoria”
– LÄNSTIDNINGEN

Turnén fortsätter

Konserterna på Södra Teatern i Stockholm, Babel i Malmö och Kulturkvarteret i Kristianstad flyttas till vintern 2021. Men under hösten finns det fortfarande chans att se föreställningen och uppleva musiken. Ikväll inleder två spelningar i Fengersfors en turné där två av föreställningarna kommer att streamas för alla att ta del av

Här ser du Osebol – en föreställning om en by under 2020 och 2021:

28/8 Fengersfors, Folkets Hus
30/8 Norberg, Teaterbiografen *
1/9 Uppsala, Reginateatern *
25/9 Göteborg, Betlehemskyrkan
2/2 Stockholm, Södra Teatern
4/2 Malmö, Babel
6/2 Kristianstad, Kulturkvarteret

*) Går att se som livestream

Utöver denna turné gör även Hederos en solokonsert

18 nov Malmö, Malmö live