Marit Kapla nomineras till Augustpriset för Osebol

Marit Kaplas debut, den poetiska intervjuboken Osebol är nominerad till Augustpriset för Årets skönlitterära bok.

Motiveringen lyder:

Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by.


Foto: Trinidad Carrillo

Marit Kapla växte själv upp i Osebol men bor idag i Göteborg:

– Det känns overkligt att vara nominerad. Extra glad är jag för att det visar att berättelser från en liten by i norra Värmland – där bybornas ord ju utgör hela boken – kan nå fram och tala på djupet till så många andra människor, säger Marit Kapla.

Detta är första gången Teg Publishing har fått en bok nominerad till Augustpriset. Anders Teglund, förläggare, berättar om sina dubbla känslor när Marit Kaplas manus växte allt mer i takt med att hon lade till fler och fler intervjuer. Först var det 400 sidor, sedan 500 och 600. Osebol blev till sist drygt 800 sidor.

– Marit var bensäker: ”allt och alla ska vara med”. Det var något av ett kamikazeprojekt för ett litet bokförlag. När den kom från tryck gav jag den till en god vän, som sa: ”Oj, nu blir jag orolig för er. Den är så himla fin, men hur ska ni få detta att gå runt?”. Jag bugar djupt åt omvärlden och Augustjuryn, som tagit emot detta praktverk med så varm famn. Nomineringen är ett erkännande på många plan men givetvis främst för Marit Kapla som författare, säger Anders Teglund, som driver Teg Publishing med sin bror Jonas Teglund.

Formgivning: Eva Wilsson
Omslagsfoto: Trinidad Carrillo
Redaktör: Helena Fagertun

Marit Kapla ute på turné tillsammans med Martin Hederos

I Osebol – en föreställning om en by möter Kaplas text pianisten Martin Hederos musik i ett unikt scenkonstverk. Det uruppfördes i augusti på Storsjöyran i Östersund. Efter lyriska lovord från såväl publik som kritiker ger sig föreställningen ut på en landsomfattande höstturné. Föreställningen produceras och bokas av United Stage.

18/11 Umeå, Folkets Hus
19/11 Råneå, Råneåskolans Aula (biljett köps på plats)
22/11 Växjö, Kafé Deluxe
23/11 Karlstad, Bar Teatral
24/11 Stockholm, Fasching
27/11 Göteborg, Nefertiti
28/11 Uppsala, Konsert & Kongress
29/11 Eskilstuna, Biografbaren

Biljetter: https://unitedstage.se/se/artister/osebol-en-foerestaellning-om-en-by.aspx

Presskontakt:
Peter Hammarbäck, Kult PR
peter.hammarback@kultpr.se
070-999 12 17

Förlagskontakt och bokare av författarturné:
Anders Teglund, Teg Publishing
anders@tegpublishing.se
0730-52 95 91

Försäljning, bokhandel:
Eva Svedberg Bokkonsult
kontakt@evasvedberg.se
0709-572 534

Turnéproducent för Osebol – en föreställning om en by:
Pontus Sillrén
pontus@unitedstage.se
070-298 00 62

Pressbilder finns här