Emma Knyckare skriver bok om Statement Festival

Statement Festival är slut – och har varit en stor succé! Nu ska det världskända evenemanget dokumenteras i en bok. Emma Knyckare skriver, prisbelönta Eva Wilsson redaktörar och formger, framstående musikfotografen Annika Berglund plåtar och Teg Publishing ger ut detta unika verk om en alldeles unik händelse.

– Boken är för alla som var på festivalen – och för alla dom som inte kunde eller fick komma dit, säger Emma Knyckare.

Boken släpps 8 mars 2019 – Förhandsbeställ den redan nu till specialpris!

”Vi har precis avslutat en alldeles fantastisk festivalhelg och vi kommer nu behöva landa efter allt vi fått uppleva. Det har varit ett års hårt arbete, en massa trollande med knäna och sedan en sinnessjukt fin helg tillsammans med 5 000 fantastiska människor. Vi måste smälta allt och sedan får vi se vilken skepnad Statement fortsätter i. Men för att kunna landa så behövs boken om Statement – både för oss som upplevt den här resan men också för generationer som kommer efter”, säger arrangörsgruppen bakom Statement Festival.

Den världskända, stort hyllade festivalen för kvinnor, icke-binära och transpersoner – Statement Festival – hyllas både av besökare, inblandade och media efter den första upplagan på Bananpiren, Göteborg, den 31 augusti och 1 september 2018.

Redan innan festivalen ens hade öppnat, påbörjades arbetet med att dokumentera den historiska händelsen på bästa sätt. Emma Knyckare skriver nu på sin andra bok, efter debuten ”Hit med flaskan!” (Brombergs).

Såhär berättar festivalgeneralen, komikern och författaren om bakgrunden till boken:

– När någonting stort och världshistoriskt händer vill en ju gärna ha det dokumenterat. Jag har levt och andats Statement i ett år, det har varit fantastisk och omtumlade. Det vill jag dela med mig av. Boken är för alla som var på festivalen och för alla dom som inte kunde eller fick komma dit.

Statement-boken kommer att ges ut av Teg Publishing. Anders Teglund från förlaget berättar varför de ville vara med:

– Jag ser Statement som en viktig pelare och symbol för de rörelser som präglar vår samtid och kultur. Under dessa år nåddes en punkt där sexuella övergrepp mötte ett helt nytt motstånd. Kvinnor sa ”nej, nu är det nog” – och denna kraft är ett fundament för Statement. Jag är säker på att man i framtiden kommer se tillbaka på denna tid, och då behövs en bok som berättar om Statement. Teg Publishing har ett stort engagemang för en förbättrad tillvaro i den svenska musikbranschen, och där utgör Statement en viktig kraft och ett konstruktivt motstånd som vi applåderar. Boken kommer vara ett minne för de som var med, men också ett dokument för framtiden.

– Det är möjligt att förändra världen och vi vill göra en bok som visar hur detta kan göras. Boken kommer ge en inblick i arbetet och vara lärorik för andra som vill göra festivaler, eller andra kulturprojekt. Den kommer visa vägen från en tweet till en festival. Det krävs många människors arbete, svett och tårar, men det går, säger Anders Teglund.

Emma Knyckare om Statements bakgrund

– Vi har gått genom en period där frågor kring sexuellt våld äntligen började tas på allvar. 2017 rapporterades det om fler övergrepp än någonsin på våra svenska festivaler och efter det var det många som satte ned foten. Vi startade en festival och efter några månader blossade hela #metoo-rörelsen upp, så vi från Statement behövde inte längre skrika om hur stort problemet med sexuellt våld är. Nu vet alla! Efter Fatta-rörelsens långa och hårda arbete har vi äntligen fått en samtyckeslag. Historien skapar sig inte själv, kvinnor skapar historia. Vi skall aldrig glömma dom, säger Emma Knyckare, och fortsätter:

– I ett år jag jag tillsammans med en projektgrupp på 30 och en ledningsgrupp på 7 arbetat ideellt på kvällar, helger och luncher för att göra Statement Festival verklig. Världens första festival för kvinnor, icke-binära och transpersoner. Vi tycker att det bör vara helt självklart att alla skall kunna röra sig i samhället och till exempel gå på en festival utan att känna sig oroliga eller kolla sig över axeln. Alla män är inte våldtäktsmän, men i princip alla våldtäkter begås av cis-män. Nu fick det räcka.

 

Med fotografier av Annika Berglund och Emma Ward

Annika Berglund är en rutinerad och uppskattad fotograf med mycket musikfokus. Hon har de senaste åren jobbat med tv-produktioner som ”Idol” och ”Let’s Dance”, varit husfotograf för Bråvalla, Way Out West, Polar Music Prize, Håkan Hellströms ”Rullande åska”-turné, The Hives, Veronica Maggio och många fler. Hon har blivit publicerad i bland annat The New Yorker, Rolling Stone, NME och Vice. Även fotografen Emma Ward har arbetat vid Annikas sida för att dokumentera Statement.

 

Eva Wilsson är formgivare och redaktör

Bokens redaktör och formgivare är Eva Wilsson. Hon är internationellt erkänd och prisbelönt och har jobbat i Amsterdam där de mest konceptuella böckerna görs. Wilsson har formgivit böcker av exempelvis Sara Danius och om Birgit Nilsson samt tilldelats flera tunga utmärkelser, som exempelvis Berlingpriset 2017. Lite extra kuriosa är att Eva är den första kvinnan i världen att designa både ett frimärke och typsnitt.

 

Presskontakt
Rebecka Ljung
rebecka@ebbalindqvist.se