Linda Maria Thompson ställer ut i Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi

14721743_10153941001998344_2895506679222940977_n

 

Linda Maria Thompsons utställning ”In place of memory” ställs ut i Sune Jonsson Centrum för dokumentärfotografi, Västerbottens museum, Umeå. Thompson utnämndes i våras också till årets Sune Jonsson-stipendiat.

Vernissage söndag 13 november kl 14.00.
Utställningen pågår till 23 april 2017.

Linda Maria Thompsons bildsvit ”In place of memory” är fotograferad i byar i ångermanländska Ådalen. Den handlar om migration, och utforskar på ett både personligt och politiskt plan sambandet mellan minne, identitet och plats. Längtan efter att höra hemma är högst aktuell i dag då människor rör sig över jordklotet i frivillig eller påtvingad migration.

Linda Maria Thompson föddes i Mariefred, men växte upp i USA och har alltså själv erfarenhet av att flytta mellan länder. Hennes morfar och mormor fanns i svenska Högsjö som hon minns som en paradisisk plats. I dag är det en avfolkningsbygd som fått nya invånare med flyktingar från olika delar av världen. När morföräldrarna tragiskt omkom i en flygolycka försvann också platsen för Linda Maria Thompson och möjligheten till identifikation blev mindre.

Nu återvänder Linda Maria Thompson till Ådalen för att försöka fånga sina egna minnen från barndomen, samtidigt som hon berättar om de som befolkar platsen i dag. Med respektfulla fotografier som andas nostalgi och längtan lyckas hon uttrycka sitt eget sökande efter tillhörighet samtidigt som ett nutida Sverige i förändring görs synligt.