Fotografen Linda Maria Thompson är årets Sune Jonsson-stipendiat

Senaste tillskottet till Teg Publishing är den svensk-amerikanska fotografen Linda Maria Thompson, vars fotoprojekt “In Place of Memory” fått flera utmärkelser, och nu även det prestigefulla Sune Jonsson-stipendiet.

Med respektfulla fotografier som andas nostalgi och längtan lyckas hon uttrycka sitt eget sökande efter tillhörighet samtidigt som ett nutida Sverige i förändring görs synligt.
Prismotivering av Elin Berge, Sällskapet Sune Jonssons vänner

55_lores_20130718_DSC4863

“In Place of Memory” är ett projekt som handlar om migration, såväl som hur minne och nostalgi manifesteras i fotografier.

Thompson har under flera års tid följt människor i Ådalen, den plats där hon spenderade somrarna som barn. Ådalen, en gång i tiden känd för tillväxt och tillverkningsindustri, betraktas idag oftast som en död eller döende plats.

Men där finns också en annan berättelse – berättelsen om hundratals flyktingar som har blivit placerade i dessa byar, vilket i vissa fall har dubblerat byns befolkning. Människor som för med sig nytt hopp och nya drömmar, och egna identiteter som omdanar den stora berättelsen om migration i Sverige.

Kampanj på Kickstarter

Thompson driver sedan i torsdags en Kickstarter-kampanj för att finansiera boken och det har på bara några dagar fått ett stort genomslag. När kampanjen avslutas den 20:e maj hoppas vi kunna ge beskedet att boken kommer ut i höst!

Man kan stötta projektet på olika nivåer och få olika rewards:

100 kr – Signerat tack-kort med en bild från boken
250 kr – Signerad bok
500 kr – Signerad bok + print (24x18cm)
1100 kr – Box set, collectors limited edition. Bok + 12 prints (24x18cm), signerade och numrerade.
6000 kr – Signerad bok + limited edition print i stort format (70x56cm)

 

Om Linda M Thompson

Linda Maria Thompson är född 1978 i Mariefred, uppväxt och utbildad i USA och lever nu med sin familj i Härnösand. Som fotograf utforskar hon frågor kring förgänglighet och förändring på både ett personligt och ett politiskt plan. Hennes sammanvävda roller, både som infödd person och immigrant i Sverige gestaltas i dialog med andra migranters livsöden.

Thompson har även blivit nominerad till TT:s stora fotopris 2015 och är 2016 års fotograf hos nättidskriften Alba.

Läs mer: tegpublishing.se/linda-m-thompson