Norrland i ny utgåva med 100 sidor ny text

NORRLAND_front_141023_citat-500

Po Tidholms Norrland är en riktig storsäljare. De två första upplagorna är snart slutsålda och nu återutger Teg Publishing boken i en reviderad upplaga i storpocketformat med över 100 sidor ny text. Nya utgåvan innehåller nya texter om gruvnäringen, den svenska kolonialismen, om Sverigedemokraternas framfart i norra Sverige, mjölkböndernas kris, reportage om Jan Johansson och Kerstin Ekman, med mera.

Norrland har blivit ett modernt standardverk för de som vill förstå den landsända som utgör 60% av Sveriges yta, men sällan skildras på ett vettigt sätt.

Boken har blivit än mer relevant än när den först gavs ut 2012. Vissa norrlandsfrågor har kommit upp på agendan, inte minst på grund av den rådande gruvboomen. Samtidigt har Tidholm gjort hundratalet föreläsningar – de flesta norr om Dalälven – och i somras gjorde han ett omtyckt och omtalat sommarprogram i P1.

I samband med nya utgåvan får också boken ny form – Norrland kläs i vinterskrud. Omslaget är gjort av illustratören Dennis Eriksson och formgivaren Carl Anders Skoglund.

Nya utgåvan finns i butik den 20 november.

Tidholm tilldelas Lubbe Nordström-priset

ponorrland-pm

Det socialdemokratiska folkhemsbygget hade inte blivit detsamma om inte Ludvig ”Lubbe” Nordström gjort sina berömda reportage om Lort-Sverige på 30-talet. Nu får journalisten och författaren Po Tidholm pris av Ludvig Nordström-sällskapet, för sitt värv med att beskriva samhället och landsbygden idag.– Jag är givetvis jätteglad, som man blir när man får ett pris, säger Po Tidholm. Men särskilt glad eftersom priset delas ut till minne av en författare jag läst och förhållit mig mycket till i mitt arbete.Motiveringen till priset lyder:

Priset tilldelas Po Tidholm för att han i snart 20 år och efter många tusen mil i bil har rapporterat om och från Norrland i tidningar, tidskrifter, i radio och TV, till en början från Södermalm i Stockholm och sedan år 2000 från sin gård i Hälsingland – i Ludvig Nordströms anda – dock utan att vara riktigt överens med Lubbe.

– Ja, jag och Lubbe Nordström är ju inte helt överens för att uttrycka det milt, säger Po Tidholm. Lubbe var en riktigt patriark, och hans syn på Norrland var – lite märkligt eftersom han ändå var norrlänning – renodlat kolonial. Hans perspektiv var att norrlänningen var en slapp och förtappad individ som bara kunde komma någon vart med hjälp av pengar och piska från sörlänningarna. Hade det hängt på norrlänningen skulle inte mycket framsteg gjorts tyckte Lubbe. Jag tror ju tvärtom. Utan den hårdhänta utifrånexploateringen hade landsändan varit mer stabil, levande och dynamisk idag.

Om Lortsverige var den tidens stora fråga för glesbygden, vilken anser du är den stora frågan för vår tid?

– Den allmänna utarmningen som följer i spåren av urbaniseringen. De stora konsekvenserna har vi inte sett ännu, men de kommer, och det är i mångt och mycket en irreversibel utveckling. Om några år blir det svårt att driva skolor, kulturinstitutioner och upprätthålla hälso- och sjukvård. Kompetensen är på väg att lämna landsbygden.

Priset kommer att delas ut i Härnösand i samband med Ludvig Nordström-sällskapets årsmöte den 24 februari 2015.