Ny författare: Stina Otterberg

stina-otterberg-foto-anders-engstrom-1500x1000-acf-cropped
Stina Otterberg är litteraturvetare, kritiker och författare. Hon skriver regelbundet i Dagens Nyheter och har också juryuppdrag som DN:s kritikerpris och Augustprisjuryn 2014 för skönlitteratur. Hon disputerade 2010 med den uppmärksammade avhandlingen Klädd i sitt språk om kritikern, publicisten och författaren Olof Lagercrantz, och hon gav i somras ut en jubileumsbok om Erik Axel Karlfeldts lyrik, Älska, dricka, sjunga, leva, dö (W&W).
affisch-1024I samband med bokmässan ger Stina Otterberg ut ”Madonnan och gycklaren – en ljudessä om litteratur och ordkonst” på Teg Publishing. Det är en inläst essä som tar avstamp i en medeltida berättelse om gycklaren som står på händer inför jungfru Maria. Berättelsen har tolkats på olika vis genom tiderna. I Otterbergs läsning blir den en kritik av hur samtiden alltmer betraktar litteratur ur ett nyttoperspektiv.

Genom att ställa frågan ”vad sker när vi läser?” fokuserar Otterberg i ljudessän dels på själva läsupplevelsen, men också på det ansvar vi har inför litteraturen. Essän blir ett inlägg för ordkonstens särart – och vikten av att den får finnas på sina egna villkor. Den måste inte vara nyttig eller mätbar. Räcker det inte med att den utgör skillnaden mellan civilisation och icke-civilisation?

Release på Bok- och biblioteksmässan 24/9 2014

Releasefest för ”Madonnan och gycklaren – en ljudessä om litteratur och ordkonst” arrangeras i samarbete med Djungeltrumman på restaurang Heaven 23 i hotell Gothia Towers den 24 september 2014, kl 20:00-01:00. Stina Otterberg har sedan flera framträdanden på Bok- och biblioteksmässan. På lördag 27/9 besöker hon Biblioteks- och berättarscenen kl 10:40 i samtalet ”Vad sker när vi läser?” och kl 14:00 samma dag deltar hon i panelsamtalet ”Varför bildning” tillsammans med poeten och musikern Mattias Alkberg och idéhistorikern Anders Burman.

Kontaktperson:
Anders Teglund
anders@tegpublishing.se

”Madonnan och gycklaren” samproduceras med Kultur i väst och finansieras genom stöd av Västra Götalandsregionen och Byggnads Kulturstipendium.