Po Tidholm dubbelt aktuell med Norrlandskrönikor och Norrlandspodd

 

PoTidholm2_FOTO_PETER_HOELSTAD_1500x1000_acf_cropped

Hösten 2012 kom boken ”Norrland och 2013 genomförde Po Tidholm en omfattande föreläsningsturné, besökte snart sagt varje Norrlandskommun, talade i Riksdagen och på Bokmässan i Göteborg. Men det slutade inte där.

– Det märkvärdiga med den här boken är hur lång livslängd den tycks ha, säger Jonas och Anders Teglund, bröderna bakom Teg Publishing. Boken ”Norrland” fick klassikerstatus redan direkt. Det var en bok som behövdes.

Intresset för Norrlandsfrågan har bara vuxit sedan boken kom ut. Gruvboomen i norr aktualiserade gamla frågeställningar om vem eller vilka som egentligen tjänar på råvaruutvinningen och varför det är så svårt att bo kvar fastän produktiviteten är så mycket högre i Norrland.

Skriver krönika till norrländska tidningar

Nu i maj börjar Po Tidholm en ny satsning som ska förena Norrlands tidningsläsare kring frågor och problem som berör hela Norrland. I ett unikt samarbete över mediebolagsgränserna kommer Tidholm varje månad skriva en krönika som sedan publiceras i Arbetarbladet, Sundsvalls Tidning, Ljusdals-Posten, Söderhamns-Kuriren, Ljusnan, Hudiksvalls Tidning, Östersunds-Posten, Tidningen Ångermanland, Allehanda, Västerbottens-Kuriren, Norra Västerbotten, och eventuellt någon fler.

– Det är ett viktigt uppdrag, säger Po Tidholm. Norrland är stort men förenas av en likartad problematik. Vi delar historia, utmaningar och lider av samma styvmoderliga behandling från riksdagen, företagen och medierna.

Norrlandspodden etta på iTunes

posofia2
Po Tidholm och Sofia Mirjamsdotter. Foto: Linus Wallin/ST

Denna vecka är det dessutom premiär för ”Norrlandspodden”, en återkommande podcast som Po Tidholm gör tillsammans med journalisten, ledarskribenten och sociala medier-fenomenet Sofia Mirjamsdotter. Mittmedia står bakom podden. Första avsnittet gick direkt upp på iTunes lista över de mest nedladdade poddarna i landet.

– Norrland är en del av Sverige som är underrapporterat. När det väl pratas om Norrland så är det ur ett exotiskt perspektiv. Själv blir jag oerhört provocerad av alla söderut som pratar om Norrland som ett begrepp. Vi vill dissekera Norrlandsbegreppet, säger Sofia Mirjamsdotter i tidningen Allehanda.

Och boken Norrland är alltjämt en attraktiv titel som fortsätter sälja och väcka debatt.

– Med alla dessa insatser sammantaget vore det väl själva fan om Norrlandsfrågan glömdes bort även i detta val, säger Anders Teglund.

Lyssna på Norrlandspodden här