PSL premiärvisar Könsförrädares video

På onsdag släpps Könsförrädares debutsjua men redan idag premiärvisar PSL videon till låten Death To Stories, i regi av Shida Shahabi.

Bandet produceras av Mattias Alkberg och ett fullängdsalbum kommer till hösten.

Mattias Alkberg om Könsförrädare:

”Vad är grejen med Könsförrädare? Ja, alltså, jag har varit helt förälskad i dem, sedan jag såg dem live första gången. Då hette de fortfarande Threatened Monkey och hade två år kvar på gymnasiet.

Grejen med dem är att de alltid verkat existera i en helt egen värld. Små, tunna och blyga har de gjort härligt otydliga låtar med texter om krig, könsförtryck och annat hemskt. De stod liksom var och en för sig och gjorde sina grejer, men det fanns något starkt kollektivistiskt över det hela. Och så är det fortfarande. De liksom praktiseraranarki, utstrålar det, även om jag inte vet om de är medvetna om det själva. De är ett inverterat råpunkband, ett sånt där som hatar systemet och ockuperar rivningshus och turnerar världen runt i en kartong med hjul, lite. Fast tvärtom då. Deras låtar gör inte mycket väsen av sig och man måste lyssna lite extra noga för att uppfatta att
det är geniala kompositioner.

De frågade mig om jag ville producera dem, och jag tackade ja direkt, fast jag inte hade en aning om vad jag skulle göra, det fanns liksom inget att förbättra. Men så tänkte jag att om jag försöker vända ut och in på dem en gång till, och se vad som händer då. Det här var vad som hände. Jag ville ha en lite fet och bredbent ljudbild. Tänkte att det här sköra, tunt glasaktiga skulle höras ännu bättre då. Och det gjorde det, tycker jag. Om sedan någon skulle säga att det låter tidigt 90-tal över ljudbilden, lite sådär Sonic Youth och Butch Wig så blir ingen gladare än jag. Jag är ju som jag är också. Lite förälskad i hur det lät då, the year punk broke. Det är en hel generation mellan mig och bandet. Och jag tror på fullt allvar att den diskrepansen, åldersskillnaden, gör att resultatet blir något alldeles extraordinärt. Men mest av allt så vill jag säga att Könsförrädare är det enda svenska Riot Grrl-bandet att räkna med. Och att det är så jävla grymt.

Å andra sidan: Det är ett så sjukt bra band helt enkelt, de hade lätt gjort en lika bra skiva utan mig, och det vet de förstås. Finns ju något stort i att fråga en gammal stöt som mig då, att man tror så mycket på sin musik att inte ens en gubbjävel med en massa åsikter om just musik, kan skada den. Känns norrbottniskt på något vis. Och det bör ju alltid uppmuntras.”

——

Könsförrädare om Death To Stories:

”Den här låten handlar om resignation. Att inte orka med att sprätta kuvert, antingen av rädsla för innehållet eller rädsla för verkligheten. Känslan av att i utmattad ensamhet befinna sig liksom utanför tid och rum. Den handlar också om att berätta eller att få berättat för sig, och de cyniska insikter som kan angripa en när en ser sig själv från ett avstånd, när en antar den andres blick. Att balansera mellan självförakt och att förakta själva självföraktet.

Men det är att ta det ur sitt sammanhang.

Death to stories är också vår debutsingel, en nära nog fyra minuter lång låt som vi är oerhört, oerhört stolta över.

Skriven på två dagar i Luleå någon gång förra våren, inspelad över lika lång tid sensommaren 2012. Vi är rackarns glada över att folk vill lyssna såväl som titta.”

 

Releasefest + turné

I samband med releasen ger sig Könsförrädare ut på en östkuststurné.

27/3 – Södra bar/Club King Kong, Stockholm
28/3 – Verket, Umeå.
29/3 – Musikfabriken, Skellefteå
30/ 3 – FG7, Luleå

Könsförrädare är Janinne Sandström Oja, Måns Lundstedt, Alina Björkén och Robin Bernhardsson. Vinylsjuan Death To Stories/Of The Unpolitical föregår fullängdaren Curse All Law som släpps hösten 2013.