Teg Publishing prisade på Manifestgalan

I helgen fick Teg Publishing utnämningen ”Årets indie” på Manifestgalan. Vi är mycket glada för utmärkelsen och särskilt för juryns fina motivering:

”I år vill Manifest premiera ett relativt nystartat bolag som med små resurser, kombinerat med en fantastisk fingertoppskänsla och nytänkande marknadsföring, lyckats sprida god konst inom såväl litteraturen, filmen som inom musiken. Från sin bas i Norrbotten har man på kort tid skapat framgångar för artister som Mattias Alkberg, Maria Eriksson, Magnus Ekelund, författaren Po Tidholm och musikerna och filmarna Jonas och Anders Teglund.”

Det händer mycket för oss just nu och med anledning av Manifestpriset vill vi uppmärksamma det vi ger ut i vår.

 

Mattias Alkbergs Begravning släpper album och spelar på Dramaten

Den ständigt aktuelle Mattias Alkberg är tillbaka med nytt album och en föreställning: Mattias Alkbergs Begravning. Första singeln Skända flaggan släpps som vinylsjua med omslag av ingen mindre än Karin Mamma Andersson och videon har delats flitigt sedan PSL premiärvisade den. Den 29 april spelar de på Dramaten.

20/2 Albumet släpps
20/2 Releasefest på Häktet, Stockholm (fri entré)
6/4 Storan, Göteborg
29/4 Dramaten, Stockholm (tillsammans med Skriet)

Se videon till Skända Flaggan: http://www.youtube.com/watch?v=VHbglUiob8w

 

Maria Eriksson släpper album och åker på turné

Efter många år med The Concretes släpper Maria Eriksson nu sitt debutalbum Stjäl det du behöver – kvalitetspop på svenska som uppmärksammats av såväl PSL som Go’kväll i SVT. Enligt Nöjesguiden kommer albumet att ”välta din värld”.

13/2 Albumrelease
15/2 Releasefest på Årsta Folkets hus, Stockholm (fri entré)
http://www.facebook.com/events/519076558115062/?ref=22
22/3 Scharinska, Umeå
5/4 Debaser Slussen, Stockholm
12/4 Pustervik, Göteborg

Andra singeln Ljus i gråa dagar finns ute nu: http://www.youtube.com/watch?v=lxTq9vs9oEA

 

Pernilla Berglund släpper diktsamling

Pernilla Berglund är en central person i Västerbottens litteraturkretsar, bland annat ingår hon i redaktionen för tidskriften Provins.Tilltar är hennes debut och ges ut av Teg Publishing i februari 2013.

15/2 Releasefest på Scharinska i Umeå
1/3 Releasefest på Debaser Medis, Stockholm. Berglund och Mattias Alkberg läser dikter.

 

Könsförrädare: EP och album producerat av Mattias Alkberg

I mars släpps Könsförrädares debut-EP Death to stories/Of the unpolitical på vinylsjua tillsammans med en video av konstnären Shida Shahabi. EPn är producerad av Mattias Alkberg. Bandet spelar under vintern in sin första fullängdare, med stöd från Kulturrådet och än en gång med Alkberg som producent. Albumet släpps i höst.

27/3 Release: Death to stories/Of the unpolitical 7”
27/3 Releasefest klubb King Kong, Södra bar, Stockholm. Könsförrädare spelar live, Silverarken DJ’ar.

 

Nu är det dokumenterat premiärvisades på Göteborgs Internationella Filmfestival

Nu är det dokumenterat är en dokumentärfilm av Jonas och Anders Teglund med musik av Björn Olsson. Efter en mycket lyckad premiär på Göteborgs Internationella Filmfestival jobbar vi nu för att kunna visa filmen i andra delar av landet, på bio och i TV. Filmen handlar om 86-åriga Bertil Månsson som under hela sitt 86-åriga liv fört noggranna dokumentationer av vardagen – dagboksanteckningar, stillbilder, super-8 och VHS – och detta i en hisnande omfattning.

Se trailern: http://www.youtube.com/watch?v=E148IzUjkr4

 

Magnus Ekelund & Stålet tillbaka med nytt album

Efter uppemot hundra spelningar under 2012 är Magnus Ekelund nu tillbaka med ett nytt album efter förra årets Det definitiva drevet. I samband med att DÖDSKULT släpps i april headlinar Ekelund på Debaser medis i Stockholm. Ny singel släpps i mars.

10/4 Release för nya albumet DÖDSKULT
17/5 Debaser Medis, Stockholm

Lyssna på Svartöstaden från DÖDSKULT:http://open.spotify.com/track/2Xwigk5GHS8nEPDeEBCFaV

Po Tidholm gör sverigeturné och talar i Riksdagen

”Tidholms bok är det bästa jag läst om Norrland på många, många år.”

– Göran Greider, Dagens Nyheter.

En oväntat stor efterfrågan gjorde att den första upplagan av Norrlandtog slut i ett nafs, men nu är nytrycket här och boken finns åter i butik. Boken är precis lika aktuell nu som i höstas; gruvboomen har åter aktualiserat Norrlandsfrågan, och allt fler engagerar sig i den stora landsändans öde.

Tidholm har redan påbörjat en lång sverigeturné på hela 40 föreläsningar. Han föreläser i Riksdagen den 20 mars.

Se turnéschemat här:
http://www.tegpublishing.se/2013/01/po-tidholm-ger-sig-ut-pa-en-omfattande-turne/

 

Erik Holmstedts fotografier i ny bok

Redan som barn i sextiotalet Malmberget började Erik Holmstedt att fotografera hus som revs eftersom gruvan expanderade och gruvhålet mitt i staden växte. Holmstedt är idag en av Norrbottens mest meriterade fotografer. Efter examen på Konstfack 1983 med inriktning på fotografi är Holmstedt bosatt och verksam i Luleå, men har alltid återvänt till malmfälten, för att – som en samtida Sune Jonsson – resa runt och följa moderniseringens framfart på landsbygden.

Betraktelser ger han ut ett samlingsverk över hans fotografiska livsprojekt i Norrbotten. Han skildrar traktens långsamma och snabba förändringar i relation till tidens och industrialismens gång, ett kretslopp av förödelse, ödeläggelse och framtidstro.

15/3 Release och seminarie, Littfest, Umeå
19/3 Releasemingel, Konst-ig, Stockholm
20/3 Releasemingel, Norrbottens museum, Luleå

15/3 Release och seminarie, Littfest, Umeå
19/3 Releasemingel, Konst-ig, Stockholm
20/3 Releasemingel, Norrbottens museum, Luleå